TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Amanita phalloides (Fr.) Link
Latin név:
Amanita phalloides (Fr.) Link
Magyar név:
Gyilkos galóca
Familia:
Amanitaceae
Család:
Galócák
Kalap: (4)-6-15-(16) cm, húsos, később vizenyős, harang alakúból domború v. kúpos-domború, később kiterülő, felszíne bőrszerű tapintású, sugarasan benőtten szálas, széle nem bordás. Színe alapvetően olajzöld: sápadtzöld, szürkészöld, olívzöld, lehet barnás v. sárgás árnyalat is, ált. burokmaradvány nélkül.
Lemezek: sűrűek, szabadon állók, puhák, fehérek, öregen lehet zöldes árnyalat is
Tönk: (6)-8-15-(16) x 1-2-(3) cm, karcsú, hengeres, üreges, alján nagy, fejlett gumó, fehér alapon világos v. sötét kalapszínű szálas v. kígyóbőrszerűen mintázott. Gallér fejlett, hártyás, fehér, sima, de egyes esetekben nagyon halvány bordázottság látható. Bocskor fejlett, nagy, elálló, maradandó, fehér.
Hús: vizenyős, fehér, nem színeződik, jellegzetes retek- v. ammóniaszerű szaga van
Termőhely és idő: lomberdőben, talajra nézve tágtűrésű. Elterjedt, gyakori, nyártól őszig
Spóra: fehér, elliptikus, (7,5)-8-10-(11) x (7)-8-9-(10) µm
Megjegyzés: Halálosan mérgező.
Elkülönítő bélyegei:
  • alapvetően olajzöld, puha húsú, nem bordás kalap
  • fehér gallér
  • fejlett gumó, rajta fejlett, fehér bocskor.

Jellegzetes habitusa miatt más fajokkal nem téveszthető össze. Színe elkülöníti a hasonló, de fehér Amanita verna-tól és Amanita virosa-tól; fejlett bocskora és színe az Amanita citrina és Amanita porphyria fajoktól; a gallérja a selyemgombáktól; bocskora és sima gallérja az Amanita excelsa, Amanita rubescens és Amanita franchetii fajoktól.
Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: