TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Amanita pantherina (DC.:Fr.) Krombh.
Latin név:
Amanita pantherina (DC.:Fr.) Krombh.
Magyar név:
Párducgalóca
Familia:
Amanitaceae
Család:
Galócák
Kalap: (5)-6-10-(12) cm, közepesen húsos, majd törékeny, gömb alakúból hamar kiterülő, felszíne sima, fényes, széle bordás. Színe sötétbarna v. világosbarna v. tejeskávészínű, lehet szürke v. okker árnyalat, apró, fehér, maradandó burokmaradványokkal.
Lemezek: sűrű, szabadon álló, fehér.
Tönk: (6)-8-12 x 1-1,5-(2) cm, hengeres, karcsú, üreges, alján peremes gumóval, fehér, sima v. kissé pelyhes. Gallér múlékony, nem bordás, fehér. Gumó fehér, burokmaradványok szabályos peremet alkotnak a felső részén.
Hús: fehér, nem színeződik még a kalap alatt sem, vizenyős, tönkben szálas.
Termőhely és idő: lomb- és fenyőerdő, talajra nem igényes. Elterjedt, gyakori nyártól őszig.
Spóra: fehér, ovális-elliptikus, (8)-10-12 x (6)-7-8 µm
Megjegyzés: Mérgező.
Elkülönítő bélyegei:
  • bordás kalapszél
  • nem bordás gallér.

Összetéveszthető a bordás gallérú és nem bordás kalapszélű Amanita rubescens, Amanita excelsa és Amanita franchetii fajokkal. A var. abietinum (Gilb.) Ves. változata robusztusabb, sötétebb és csak fenyőerdőben él.
Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: