TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Amanita citrina (Schaeff.) Gray
Latin név:
Amanita citrina (Schaeff.) Gray
Amanita mappa (Batsch:Fr.) Quél.

Magyar név:
Citromgalóca
Familia:
Amanitaceae
Család:
Galócák
Kalap: (4)-5-10 cm, közepesen húsos, gömb alakúból kúpos félgömb, majd domború, később literülő, felszíne sima, fényes, széle nem bordás, de lehetnek rajta csipkeszerű burokmaradványok. Színe sárgásfehér v. halványsárga v. halvány citromsárga, szabálytalan krémszínű v. barnás burokmaradványokkal.
Lemezek: sűrű, szabadon álló, fehér, esetleg sárga árnyalattal
Tönk: (5)-6-12-(13) x (0,8)-1-1,5-(2) cm, karcsú, hengeres, üregesedő, alján fejlett, nagy peremes gumóval, fehér, némi sárgás mintázottsággal v. szálazottsággal. Gallér fejlett, hártyás, fehéressárga. A burok maradványai ált. szabályos peremet alkotnak a gumó felső részén, ritkán szakadozott, de szintén szabályos.
Hús: puha, fehér, esetleg a kalapbőr alatt sárga, jellegzetes nyers krumpliszagú
Termőhely és idő: lomb- és fenyőerdőben. Elterjedt, gyakori, nyártól őszig
Spóra: fehér, majdnem gömb alakú, 8-10-(11) x 7-9-(10) µm
Megjegyzés: Valószínűleg gyengén mérgező (nincs adat).
Elkülönítő bélyegei:
  • sárga színe
  • nem bordás gallér
  • peremes gumó.

Más fajjal nem téveszthető össze. Hasonló a Dél-Franciaország tölgyerdeiből leírt Amanita asteropus Sabo ex Romagn. faj, melynek barnásvörös-rozsdavörös a tönkje.
Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: