TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Amanita excelsa (Fr.) Bertil.
Latin név:
Amanita excelsa (Fr.) Bertil.
Amanita ampla Pers.; Amanita spissa (Fr.) Kumm.

Magyar név:
Szürke galóca
Familia:
Amanitaceae
Család:
Galócák
Kalap: (5)-7-12-(15) cm, húsos, félgömb alakúból sokáig domború, nem v. alig laposodik, felszíne sima v. benőtten szálas, fényes, széle általában nem, de egyes termőtesteknél lehet alig észrevehetően bordás. Színe szürke v. szürkésbarnás, egyszínű v. sötétebb közepű, szabálytalan világosszürke, apró v. összefüggő burokmaradványokkal.
Lemezek: sűrűk, puhák, szabadon állók, fehérek
Tönk: (5)-8-12-(14) x (1,5)-2-3-(4) cm, robusztus, hengeres, üregesedő, alján gumós, gallér felett bordás, fehér, lehet szemcsés, alatta szálas v. kígyóbőrszerűen mintázott, fehéres alapon kalapszínű. Gallér fejlett, fehér, felső részén bordázott. Gumó gömbölyű v. gyökerező, koncentrikus szürkés v. barnás rücskökkel v. pettyekkel.
Hús: fehér, lehet szürkés árnyalatú, nem színeződik, kemény, retekszagú és ízű.
Termőhely és idő: lomb- és fenyőerdőben. Gyakori, nyártól őszig.
Spóra: fehér, ovális-elliptikus, (8)-9-10 x 7-8 µm
Megjegyzés: Hőkezelés után ehető.
Elkülönítő bélyegei:
  • Szürke burokmaradványok a kalapon
  • bordás gallér
  • nem színeződő hús.

Összetéveszthető a bordás kalapszélű, és nem bordás gallérú Amanita pantherina és Amanita regalis, illetve a vörösödő húsú Amanita rubescens és a sárgás burokmaradványú és gallérszélű Amanita franchetii fajokkal. Nagyon változatos faj, több változatát is leírták, több különböző fajnak is tartják.
Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: