TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Amanita rubescens (Pers.:Fr.) Gray
Latin név:
Amanita rubescens (Pers.:Fr.) Gray
Magyar név:
Piruló galóca
Familia:
Amanitaceae
Család:
Galócák
Kalap: (6)-7-15-(18) cm, vastag húsú, harang alakúból sokáig domború, majd kiterül, felszíne sima, bőrszerű, fényes, széle nem bordás. Színe nagyon változatos: krém-hússzínű v. krémrózsaszínű v. barnásrózsa v. barnás-borvörös, mindig van vöröses árnyalat, akár foltokban, akár csíkokban, akár a teljes kalapfelszínen. Apró, szürkésbarna v. szürkésvörös v. rózsásszürke burokmaradványok borítják.
Lemezek: sűrűk, szabadon állók, fehéresek, puhák, rózsásan foltosodnak v. vörös pettyesek lesznek öregen.
Tönk: (6)-8-15-(18) x (1,5)-2,5-4 cm, robusztustól karcsúig, hengeres, alján ovális gumóval, a kalap alatt szemcsés és fehér, gallér alatt pelyhes-szálas v. kígyóbőrszerű, kalapszínű. Gallér fejlett, hártyás, felső része bordás (ez folytatódik a tönkön is egészen a kalapig), fehér, de a széle lehet vöröses. Gumó sima v. szabálytalanul pelyhes v. koncentrikusan rücskös.
Hús: puha, fehér, a gumóban vörös a rovarrágások mentén, gyengén v. erősen vörösödik v. barnásvörösödik
Termőhely és idő: Lomb- és fenyőerdőben. Elterjedt és gyakori, nyártól őszig.
Spóra: fehér, ovális-elliptikus, 8-9-(11) x (5)-6-7 µm
Megjegyzés: Hőkezelés után ehető, ízletes.
Elkülönítő bélyegei:
  • bordás gallér
  • legalább a tönk aljában mindig vörösödő hús.

Összetéveszthető a nem bordás gallérú és nem vörösödő húsú Amanita muscaria, Amanita regalis és Amanita pantherina fajokkal, valamint a bordás gallérú, de nem vörösödő húsú Amanita excelsa és Amanita franchetii fajokkal. Száraz években és száraz élőhelyeken ritkábban a var. annulosulphurea Gill. változata terem, mely kisebb (kalap 2-2,5 cm, tönk 6-6,5 x 0,6-1 cm), kevésbé pirul és kénsárga a gallérja. Egyéb tulajdonságaiban megegyezik az alapfajjal.
Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: