TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Viburnum opulus L. - Kányabangita
Latin név:
Viburnum opulus L.

Magyar név:
Kányabangita

Familia:
Caprifoliaceae
Család:
Bodzafélék
Leirás

Sekélyen gyökerező, nyílt térállásban szabályos gömbölyded koronát fejlesztő, gyengén tarackoló lombhullató cserje. Sárgásszürke kérge hosszanti repedésekkel tarkított, vesszői kopaszak és tompán szögletesek, elszórtan paraszemölcsösek. Fénylő barna, széles tojásdad rügyei hegyesek, két egymással összeforrt rügypikkellyel fedettek. Keresztben átellenes állású, kerekded levelei általában három, ritkán ötkaréjúak, a karéjok durván fűrészes szélűek, egyes juharok leveleire emlékeztetnek. A levéllemez színi oldala sima, világoszöld, fonáka szürkészöld, válla kerek, a karéjok csúcsa hegyes. A levélnyél színi oldalán csatornás, a levélalap mellett két fonalas pálha, a váll közelében két apró mirigy fejlődik. Az oldalhajtások végén tavasz végén fejlődő bogernyő virágzatok közepén apró, sárgásfehér, harang alakú termékeny virágok nyílnak, a virágzat szélén viszont nagy, 2-2,5 cm átmérőjű meddő virágok fejlődnek. Alsó állású magházából őszre élénkpiros, kissé áttetsző bengetermések fejlődnek, melyben lapos, piros csontárak foglalnak helyet. A növényen maradt termések szétnyomva kellemetlen szagúak. A labdarózsa a kányabangita olyan kerti változata, melynek virágzatában csupa nagy, meddő virágok fejlődnek.


Magasság

3-5 m


Virágzás

május-június


Termésérés

október


Származás

Cirkumpoláris-(mediterrán) flóraelem


Élőhely

Ártéri és patakparti ligeterdőkben és láperdőkben, tápanyagban gazdag, nedves talajon.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: