TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Viburnum lantana L. - Ostorménfa
Latin név:
Viburnum lantana L.

Magyar név:
Ostorménfa

Familia:
Caprifoliaceae
Család:
Bodzafélék
Leirás

Alacsony, bokros termetű, sekély, köves talajon sarjtelepet alkotó lombhullató cserje. Kérge szürkésbarna, hosszában repedezett, parás. Vesszői érdesen szőrösek, szürkés okkersárgák. Rügyei csupaszok (rügypikkelyek nem fedik őket), a levelekkel együtt keresztben átellenesen állnak, a napos fekvésben fejlődő vesszők végén feltűnő, kupolás vegyesrügy alakul ki, melynek két oldalán jól láthatók a levélkezdemények. Tagolatlan, fűrészes szélű, tojásdad levelei rövid nyelűek, mindkét oldalukon érdesen szőrösek. A levél válla szíves vagy kerek, csúcsa tompán kihegyesedő, ráncos felületű. Apró sárgásfehér, öttagú, 8 mm átmérőjű virágai felálló hajtásvégi bogernyő virágzatban tavasz végén nyílnak. A virágzati tengely és a kocsányok szintén érdes szőrösek. Csészelevelei rövid csővé forrtak, pártája szintén forrt, harang alakú, az 5 porzó a pártához forrt és azzal együtt hullik le. Alsó állású magháza három termőlevélből nőtt össze, de a belőle kialakuló bengetermésben csak egyetlen lapos mag fejlődik, ami ennél fogva csonthéjasnak is nevezhető. A termés pirosból feketévé érik és gyakran megaszalodik.


Magasság

2-4 m


Virágzás

május-június


Termésérés

szeptember


Származás

Szubmediterrán-(közép-európai) flóraelem, keletre Oroszország déli részéig megtalálható.


Élőhely

Meszes alapkőzeten kialakult meleg, száraz lejtők, karsztbokorerdők, mészkedvelő tölgyesek.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: