TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Ulmus minor Mill. - Mezei szil
Latin név:
Ulmus minor Mill.
Ulmus campestris auct., non L., Ulmus carpinifolia Suckow, Ulmus diversifolia Melville, Ulmus foliacea sensu Hayek, Ulmus glabra Mill., non Huds., Ulmus stricta (Aiton) Lindl.

Magyar név:
Mezei szil

Familia:
Ulmaceae
Család:
Szilfélék
Leirás

Magas termetű, boltozatos koronájú lombhullató fa. Barnásszürke kérgét hosszú, mély barázdák és kiemelkedő bordák tagolják. Ágai gyakran paralécesek (U. minor var. suberosa), a paralécek ritkán az idősebb ágakon is tovább növekednek. Vesszői vékonyak, kopaszak, sötétszürkék. Fiatal hajtásai fényes barnásvörösek. Apró rügyei széles kúp alakúak, sötétbarnák, a ferde levélripacs oldalán állnak. Szőrzetük csak nagyítóval látható. Levelei változatos alakúak, tojásdadok, visszás tojásdadok vagy hosszúkásak, válluk részaránytalan, csúcsuk röviden kihegyesedő. A levél nyele mintegy 1 cm-es, a levéllemez 5-10 cm hosszú. A levél széle szabálytalanul kétszeresen fűrészes. A levél színi oldala többnyire fényes sötétzöld, lehet érdes vagy sima tapintású, fonáka világosabb, a vastagabb erek zugaiban szőrös, egyébként kopasz. Lombfakadás előtt apró fejecskékben nyíló, apró virágai sötétpirosak. Kocsánytalan, visszás tojásdad körszárnyas lepentéktermései kilombosodás előtt világoszöld csomókban díszlenek a vesszőkön. Májusra termései halvány barnára érnek és lehullanak.


Magasság

30 m


Virágzás

március


Termésérés

május


Származás

Európa


Élőhely

Mezofil lomberdők elegyfája. Az akác betelepítése és a holland szilfavész pusztítása előtt az alföldi dűlőutakat mezei szilfák szegélyezték.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: