TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Taxodium distichum (L.) L.C.M. Rich. - Virginiai mocsárciprus
Latin név:
Taxodium distichum (L.) L.C.M. Rich.

Magyar név:
Virginiai mocsárciprus

Familia:
Taxodiaceae
Család:
Mocsárciprusfélék
Leirás

Magas termetű, kezdetben szabályos, karcsú kúpos, később boltozatos koronát fejlesztő lombhullató tűlevelű fa. Az idős példányos törzse a talaj közelében lefelé szélesedő támpilléreket fejleszt. Kérge szürkés és vörösesbarna hosszant repedezett, szalagokban leváló, fiatal ágai vöröses színűek. Tavasszal, lombfakadáskor a vesszőkön és a gallyakon hosszú és törpehajtások jelennek meg, melyeken a lapos, legfeljebb 2 cm hosszú, lágy tűlevelek spirálisan szórt állásúak. A törpehajtások levelei a jobb fénykihasználás végett egy síkba rendeződnek. A levelek kihajtáskor bronzos vagy sárgászöldek, nyáron élénk világoszöldek, ősszel rozsdavörösre színeződnek, és a törpehajtásokkal együtt lehullanak. A sárgás vagy pirosas porzós virágok a hosszúhajtások végén füzérvirágzatokban nyílnak, a termősek a vesszőkön ülnek és belőlük 2-3 cm átmérőjű, kerek vagy tojásdad, gyantacseppes tobozok fejlődnek. A tobozok késő ősszel darabokra hullanak, és közben kiszabadulnak a szögletes, lapos magvak, melyek a nedves iszapban a következő évben csíráznak. A Virginiai mocsárciprus vizes, levegőtlen talajban vastag, lekerekített végű, 30-100 cm magas légzőgyökereket (pneumatofórákat) fejleszt. Ez a jelenség olyan hazai botanikus kertekben, arborétumokban és kastélyparkokban is megfigyelhető, ahol a mocsárciprusokat vízpartra telepítették (Alcsútdoboz, Vácrátót, Szarvas, Szabadkígyós).


Magasság

50 m


Virágzás

április-május


Magérés

október


Származás

Észak-Amerika délkeleti része (Virginia, Georgia, Florida)


Élőhely

Mocsarak, folyópartok és árterek.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: