TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Tamarix tetrandra Pall. - Keleti tamariska
Latin név:
Tamarix tetrandra Pall.

Magyar név:
Keleti tamariska

Familia:
Tamaricaceae
Család:
Tamarixfélék
Leirás

Alacsony termetű, görbe törzsű, kusza ágrendszerű, pikkelylevelű lombhullató cserje. Kérge sötétbarna, ágai saját súlyuk alatt lehajlanak. Apró 2-5 mm hosszú és 0,8-1,2 mm széles, tojásdad vagy lándzsás, hegyes csúcsú világoszöld pikkelylevelei spirálisan szórt állásúak, a fiatal hajtást teljesen elfedik. Négytagú, halvány rózsaszín virágai 3-4 mm szélesek, kúposan kiemelkedő, piros magházuk csúcsán a 3 fehér bibe arra utal, hogy a magház három termőlevélből nőtt össze. Termése 5-6 mm hosszú kopácsokkal nyíló tok, melyből nyáron repítő szőrös magvak szabadulnak ki. A keleti tamariska mélyre hatoló gyökérzetével és pikkelyleveleivel jól alkalmazkodik a száraz, forró éghajlathoz, és nagyon jól bírja a rendszeres metszést és sótűrő, ezért autópályák és főutak középvonalába elválasztó sövényként ültetik. Egykori telepítésének helyén, például beszántott tanyákon és felszámolt bakterházak helyén a talajban maradt gyökérdarabokról felújul.


Magasság

1-3 m


Virágzás

május


Termésérés

július


Származás

Délkelet-Európa (a Balkán keleti részétől a Krímig és Ciprusig)


Élőhely

Tengerpartok, mocsarak, szikesek.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: