TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Taxus baccata L. - Tiszafa
Latin név:
Taxus baccata L.

Magyar név:
Tiszafa

Familia:
Taxaceae
Család:
Tiszafafélék
Leirás

Örökzöld, kétlaki. Vátozatos alakú fa vagy terebélyes cserje.
Törzse felálló, alacsony, gyakran már a tövénél vastag ágakra bomlik, rendszerint ormós, csavarodott és görcsös, csak zárt állásban ér el nagyobb méreteket, ilyenkor a korona 1-2 m magasságra tolódik fel. Az egytörzsű egyedek koronája széles kúp alakú, a több törzsű fáknál a koronából szétterülő, szabálytalan, több csúcsú forma alakul ki.
Gyökere nem hatol le mélyen, nyílt állásban a talaj lepusztulása miatt vagy köves talajokon a gyökérzet gyakran kiemelkedik a felszínen.
Ágai közel vízszintesek vagy lefelé tartanak.
Kérge rozsdabarna, szürke foltokkal és csíkokkal tarkított. Az idősebb fák kérge cserepesedik, vékony kerek vagy hosszúkás cserepekben válik le és hosszanti rostos szalagokkal foszladozik.
Hajtásai vékonyak, hajlékonyak, 2-3 éves korig zöldek maradnak, majd barnulók, felületük barázdás. A fiatalabb hajtások végei végei lehajlanak.
Rügyei aprók, tojásdadok, gömbölyűek, zöldesbarna színűek, szorosan záródó, fedelékes rügypikkelyekkel borítottak.
Tűi a függőleges vezérhajtásokon radiálisan állók, kissé ívesen lehajlók /a gyengén sarló alakja miatt/, az oldalhajtásokon kétoldalt szabályos síkba rendeződött, fésűs. A tűk magánosak, laposak, szálasak, gyengén sarló alakúak, 18-32 mm hosszúak, 2-3 mm szélesek, egy részük a hajtáson lefut, csúcsuk rövid, szálkás hegyben végződik, színoldalon fénylő, sötétzöldek, a főerük kiemelkedik, fonákukon fénytelen, világoszöldek, középere kissé kiemelkedett, mellette két gázcserenyílásos sáv van. A levélcsúcs röviden kihegyezett, csúcsúk sárgás. A tűk alul nyélbekeskenyedők, kis tűalapot alkotnak, amelyek a hajtás kérgén képződő hosszanti zöld lécre futnak. A levélnyél hosszúsága 2-3 mm hosszú. A levélalap a nyél felé keskenyedik, a hajtással szélesen öszenőtt.A levélszél ép.
A virágok már a nyílást megelőző év júliusában kialakulnak és ősztől jól láthatók a hajtások alsó felé, a levél hónaljában.
A porzós virágok gömbölyűek, kis, 5mm-es gomolyokban állnak, a porzólevél pajzsszerű, 6-8 portokkal, porzáskor sárgák. A porzólevelek fellevelei pikkelyszerűek.
A termősvirágok zöldek, a rügyekhez hasonlók, csúcsuk a 2-5 pikkelylevél közül mindig kiemelkedik, egy, ritkábban kettő termős virág van egy törpehajtás csúcsán. Egyetlen magkezdeményt hoznak létre.
A beporzás márciusban történik meg, de a megtermékenyítésre csak két hónappal később kerül sor.
Magját kezdetben zöld, majd kárminpiros, kehely alakú, felül nyitott magköpeny (arillus, copula, epimatium) veszi körül. Az édes, nyálkás, nyúlós magköpeny a növény egyetlen ehető része, minden egyéb szerve mérgező. A mag 4-5 mm hosszú, kétoldalt kissé összenyomott, felül többé-kevésbé négyélű, kihegyezett csúcsú, éretten barna, vagy gyakran ibolyás árnyalatú. A maghéj vastag. A magban egyrekeszű, olajos magfehérjétől (endospermium) körülvéve helyezkedik el az embrió. A magköpeny pirosodása és a mag érése nem egyidőben következik be. A magvakat madarak terjesztik (zoochoria).
A csíranövény 2db lapos, tompa, sötétzöld sziklevéllel csírázik.


Magasság

-20m


Virágzás

Március-április


Származás

Európa


Élőhely

Elegyes karszterdőkben


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: