TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Syringa vulgaris L. - Közönséges orgona
Latin név:
Syringa vulgaris L.

Magyar név:
Közönséges orgona

Familia:
Oleaceae
Család:
Olajfafélék
Leirás

Alacsony termetű, természetes (nem gondozott) körülmények között tövétől ágas lombhullató cserje vagy kis fa. Magoncai hosszabb-rövidebb karógyökeret fejlesztenek, de hamarosan földalatti vegetatív szaporító hajtásokat (tarackokat) fejleszt, melyek járulékos gyökereiből sekély bojtos gyökérzet alakul ki. Éves hajtás-növekménye nem éri el a fél métert. Sűrű, kerekded koronát fejleszt, tarackjai révén azonban idővel sűrű sarjtelepet képez. Metszéssel és a sarjak eltávolításával egytörzsű fácskává nevelhető, sőt még bonsai készítésére is alkalmas. Kérge idősebb korában vékony, hosszanti pikkelyekben leváló. Vesszői merevek, a vesszők kérge olajzöld, elszórtan paraszemölcsös, az epidermisz helyenként leváló. Rügyei a vesszőhöz képest nagyok, tojásdadok, sok rügypikkellyel fedettek, keresztben átellenes állásúak. A vessző csúcsán a hajtáscsúcs növekedésének leállása következtében két végálló rügy helyezkedik el, melyekből a fa napsütötte, felső részén dús bugavirágzatok fejlődnek. Ép szélű, szíves vállú, hegyes csúcsú, tojásdad levelei 5-10 cm hosszúak, csupaszok, kezdetben lágy, később kissé merev tapintásúak, sötétzöldek. Kétivarú, sugaras szimmetriájú, négytagú virágainak csészeleveleik aprók, forrtak, a sziromlevelek körülbelül 1 cm hosszú pártacsővé forrtak össze, a pártacimpák kerekdedek, két porzója a pártacső belsejéhez hozzáforrt, csak a portokok szabadok. Magháza két felső állású termőleveléből forrt össze. Termése apró, 1-1,5 cm hosszú, kissé lapos, két kopáccsal nyíló tok. Magvai laposak, hosszúkásak, kissé hártyás szegélyűek, széllel terjednek. A közönséges orgona elsősorban mutatós, illatos virágai miatt régóta ültetett díszfa. Egykori telepítésének helyén (például a budai Sas-hegyen és az Alföldön régi tanyák és feszületek helyén) gyakran elvadul és meghonosodik.


Magasság

3-7 m


Virágzás

április-május


Termésérés

szeptember


Származás

Montán - prealpin, délkelet-európai (balkáni - elő-ázsiai) faj, illetve mészkedvelő, hegyvidéki, dacikus - kelet-balkáni flóraelem.


Élőhely

Erdélyben és a Balkánon a karsztbokorerdők, sziklás lejtők cserjéje, Orneto-Ostryon faj. A legszárazabb élőhelyeken (sziklás hegyoldalakon, az Alföldön homokon) is megmaradnak és besűrűsödnek egykor telepített példányai, ritkán maggal is terjed.


Érdekesség

Montán - prealpin, délkelet-európai (balkáni - elő-ázsiai) faj, illetve mészkedvelő, hegyvidéki, dacikus - kelet-balkáni flóraelem. Magyarország déli hegyvidékein, így pl. Herkules-fürdő (ma Băile Herculane, Románia) sziklás hegyvidékén vadon is szépen díszlik. Hazánkban elvadul és meghonosodik, neophyton.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: