TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Sophora japonica L. - Japánakác
Latin név:
Sophora japonica L.

Magyar név:
Japánakác

Familia:
Fabaceae
Család:
Pillangósvirágúak
Leirás

Magas termetű, boltozatos, néha több részre oszló, nyitott koronájú lombhullató fa. Törzsének kérge sötét szürkésbarna, szélesen barázdált, kötegesen repedezett. Vesszői, gallyai és még a 3-5 éves ágak is zöldek, paraszemölcsösek. Hajtásai finoman selymes szőrűek, később lekopaszodók, héjkéregbe rejtett apró rügyeit a patkó vagy háromszög alakú levélripacsok körülöleli, legfeljebb fekete, szőrös csúcsuk látszik ki. Spirálisan szórt állású, páratlanul szárnyasan összetett levelei hegyes csúcsú, tojásdad, ép szélű, rövid nyelű levélkékből állnak. A levélkék színi oldala fényes sötétzöld, fonáka kékeszöld, molyhosan szőrös. Más összetett levelű fákhoz hasonlóan a levélalap duzzadt. Pálhái visszakunkorodó sarló alakúak, lehullók. A japánakác levelei tavasz végén hajtanak ki és késő őszig a fán maradnak. Halvány zöldes vagy sárgásfehér pillangós virágai a nyár derekán hajtásvégi nagy bugavirágzatokban nyílnak. Virágában a pillangósok nagy részétől eltérően a két körben álló 10 porzó mind szabad. Termése éretten is zöld színű, húsos, cikkes hüvely, mely egészen tavaszig a fán marad és folyamatosan hullik. Apró, bab alakú magvai feketék. A járdára vagy úttestre hullott nyálkás termések balesetveszélyesek, magoncai résekben megjelenhetnek. Az alapfaj mellett legismertebb fajtája a csüngő ágú 'Pendula', mely keleti hangulatot kölcsönöz a kertnek.


Magasság

20-25 m


Virágzás

július-augusztus


Termésérés

szeptember


Származás

Dél-Kína és Korea, Európában a XVI. század közepétől parkokba és útsorfaként ültetik.


Élőhely

Erdők és cserjések, szárazságtűrő.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: