TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Sorbus aria (L.) Cr. - Lisztes berkenye
Latin név:
Sorbus aria (L.) Cr.

Magyar név:
Lisztes berkenye

Familia:
Rosaceaea
Család:
Rózsafélék
Leirás

Közepes termetű, széles, többnyire szabálytalan koronát fejlesztő lombhullató fa. Kérge idősebb korában is sima, ezüstszürke vagy halvány szürkésbarna, csak kissé pikkelyesedik. Vesszői fényes olajbarnák, paraszemölcsösek. Rügyei nagyok, hosszúságuk elérheti a 2 cm-t, több zöld, csak a csúcsán pillás rügypikkellyel fedettek. Széles tojásdad levelei kerek vagy ékvállúak, csúcsuk hegyes, szintén ék alakú. A levél széle szabálytalanul kétszeresen fűrészes, ritkán kissé karéjos, színi oldalán kihajtáskor ritkásan szőrös, később lekopaszodó, fonákán viszont végig fehér gyapjas. A levélnyél rövid, gyapjasan szőrös, fonalas pálhái kihajtás után megbarnulnak és lehullanak. Átható illatú, krémfehér virágai legfeljebb 8 cm széles összetett sátor virágzatot alkotnak, egy virág átmérője másfél centiméter körüli. Széles tojásdad, paraszemölcsös alma áltermései egy-másfél centiméter hosszúak, éretten világos pirosak, fanyar ízűek és a bennük található paraszorbinsav miatt kissé mérgező hatásúak. A madarak és a kisemlősök a lisztes berkenye áltermését csak akkor kezdik fogyasztani, amikor azt az első fagyok megcsípték, és színük sötétpiros, húsuk kásás lesz. Mutatós lombja és élénk színű termései miatt a lisztes berkenyét díszfaként is ültetik, a szennyezett városi levegőt azonban nem bírja.


Magasság

6-12 m


Virágzás

május-június


Termésérés

szeptember


Származás

Közép-Európa


Élőhely

Elsősorban mészkövön kialakult szurdokerdők, sziklaerdők, sziklai cserjések és mészkedvelő tölgyesek lakója.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: