TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Sambucus racemosa L. - Fürtös bodza
Latin név:
Sambucus racemosa L.

Magyar név:
Fürtös bodza

Familia:
Sambucaceae
Család:
Bodzafélék
Leirás

Közepes termetű, lombhullató cserje. Sekélyen kúszó gyökerein az anyanövénytől nagyobb távolságban is fejlődhetnek sarjhajtások. Törzsének kérge sötétbarna, ágai vastagok, világosszürke kérgűek. Vesszői szürkésbarna héjúak, a fekete bodzához képest kevésbé paraszemölcsösek, fedett, zárt rügyei nagyok kis nyélen ülnek, rügypikkelyei sötétbarnák. A vessző bélszövete sárgásbarna. Levelei páratlanul szárnyasan összetettek, 3-7 rövid nyelű, hosszúkás lándzsás, hegyes csúcsú, durván fűrészes levélkéből állnak. A levelek színi oldala sötétzöld, fonáka kékes árnyalatú. Apró, zöld, hengeres pálhái lehullók. Apró, zöldes-sárgásfehér virágai enyhén lisztes illatúak és a fekete bodzával ellentétben lombfakadással együtt tojásdad bugavirágzatban nyílnak. A virágok pártája mindössze 4 mm széles, portokjai sárgák. Alsó állású magházából élénk korallpiros bengetermések fejlődnek. A termések csontárjai sárgásbarnák, laposak. Termése nem ehető, de nagyon dekoratív, öntözött vagy üde talajú kertekben dísznövényként ültethető. Sárga termésű kerti változata is van.


Magasság

3-5 m


Virágzás

március-május


Termésérés

június végétől augusztus közepéig


Származás

Európa


Élőhely

Laza talajú, napos hegyoldalak, erdőszélek, törmeléklejtők, sziklaerdők és cserjések, nálunk 500 m felett, az Alpokban és a Kárpátokban 1400 m-ig.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: