TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Sambucus nigra L. - Fekete bodza
Latin név:
Sambucus nigra L.

Magyar név:
Fekete bodza

Familia:
Sambucaceae
Család:
Bodzafélék
Leirás

Alacsony termetű, sűrű lombú, sekélyen gyökerező, gyakran alacsonyan elágazó, bokros növekedésű fa vagy cserje. Kérge világos szürkésbarna, puha, repedezett. Hosszú ízközű vesszői kissé görbék, kopaszak, bordásak, kerekded, fehér paraszemölcsökkel tarkítottak. Keresztben átellenes állású, fedett nyílt rügyei nagyok és hegyesek, lilásbarna rügypikkelyei kissé nem ráródnak szorosan, kissé bozontosan állnak. Csúcsrügye az oldalrügyeknél kisebb és gyakran elfagy. Az oldalrügyek alatt gyakran mellékrügyek fejlődnek. A vessző közepét vastag, fehér, bélszövet tölti ki. Levelei páratlanul szárnyasan összetettek, többnyire 2-3 pár oldalsó és egy kissé nagyobb csúcsi levélkéből állnak. A levél nyele csatornás. A levélkék tojásdadok, válluk és csúcsuk ék alakú, szélük szabálytalanul fűrészes, színi oldalukon sötétebb, fonákukon világosabb zöldek. Apró, szálas pálhái és lehullók. Apró, sárgásfehér, erős illatú virágai nyár elején széles bogernyő virágzatban nyílnak. A virágtakaró öttagú, csészéje forrt, cimpák rövidek, a párta szétterülő, átmérője 8 mm körüli. Fehér felálló porzószálai világossárga portokot viselnek. Alsó állású magházából 3-csontárú, 4-6 mm átmérőjű, fényes fekete bengetermések fejlődnek. Érett terméséből lekvárt és élelmiszerfestéket készítenek, virágát frissen szörpnek, szárítva teának használják, ültetvényekben is termesztik.


Magasság

4-7 m


Virágzás

május-június


Termésérés

augusztus-szeptember


Származás

Európai (-mediterrán) flóraelem (Skandinávia északi részén nem fordul elő).


Élőhely

Ligeterdők és vízpartok, erdőszélek, útszélek, települések környékén tápanyagban, főleg nitrogénben gazdag talajokon. Kultúrakövető őshonos (apofiton) faj.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: