TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Salix triandra L.

Magyar név:
Mandulalevelű fűz

Familia:
Salicaceae
Család:
Fűzfélék
Leirás

Közepes termetű lombhullató cserje vagy kis fa. Idősebb ágain héjkérge lehámló, alatta a friss kéreg rozsdavörös. Vesszői sárgás- vagy vörösesbarnák, kopaszak, rügyei tompák és tojásdadok. Spirálisan szórt állású levelei lándzsásak, mindkét végükön kihegyezetek, a levéllemez széle finoman fűrészes, mindkét oldalukon egyforma zöldek és kopaszak, felül kissé fényesek. A levélnyél legfeljebb 1 cm hosszú, két mirigyet visel. Váltivarú egylaki virágai lombfakadással egy időben, 3-5 cm hosszú, karcsú füzérvirágzatokban nyílnak. A porzós virágok három alul szőrös porzószálú, élénk sárga portokot viselő porzóból, a termős virágok egy rövid kocsányú, tömzsi kúpos magházú, csaknem ülő, szétterülő karéjú bibében végződő termőből állnak. A virágok hártyás murvalevelei egyszínű világos zöldek, ritkásan szőrösek. A termős virágoknak egy, a porzósaknak két nektármirigyük van. Két kopáccsal nyíló tokterméseiben repítő szőrös magvak fejlődnek.


Magasság

4 m


Virágzás

április-május


Termésérés

június


Származás

Eurázsia


Élőhely

Folyóparti hordalékzátonyok állományalkotó növénye.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: