TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Salix pentandra L. - Babérfűz
Latin név:
Salix pentandra L.

Magyar név:
Babérfűz

Familia:
Salicaceae
Család:
Fűzfélék
Leirás

Közepes termetű lombhullató cserje vagy kis fa. Sötétszürke kérgét hosszanti repedések tarkítják. Vesszői sárgás vagy vöröses barnák, fényesek és kopaszak. Spirálisan szórt állású lándzsás levelei legfeljebb 8 cm hosszúak, felső harmadukban a legszélesebbek. A levél válla ék alakú, csúcsa rövid hegyben végződik, a levél széle fűrészes, mirigyektől ragadós, napos időben balzsamos illatot áraszt. A levéllemez színi oldala élénk sötétzöld, fényesen csillogó, fonáka kékeszöld, mindkét oldalán kopasz, a levélnyél legfeljebb 1 cm hosszú, mirigyes. Pálha csak a hosszúhajtások levelein fejlődik. Váltivarú egylaki virágai 2-3 cm hosszú, hengeres füzérvirágzatokat alkotnak. Porzós virágai tudományos nevével ellentétben nem mindig 5, hanem 4-8, ritkábban még ennél is több sárga portokú porzóból állnak. Termős virágaiban egyetlen rövid kocsányú, kúp alakú, kopasz magházú termő foglal helyet, mely a magház ötödének megfelelő hosszúságú bibeszálon visszahajló karéjú bibét visel. A virágok murvalevelei egyszínű világos zöldek, fonákukon a tövénél rövid szőrösek, csúcsukon kopaszak. A porzós virág murvalevelei fele akkorák, mint a porzók, a termős virágoké a magházzal megegyező hosszúságúak, virágzás után lehullók. Mindkét virágban két nektármirigy fejlődik. Két kopáccsal nyíló tokterméseiben repítő szőrös magvak fejlődnek.


Magasság

4-15 m


Virágzás

május-június


Termésérés

június-július


Származás

Eurázsiai flóraelem.


Élőhely

Fűz- és nyírlápok növénye, nálunk a Nyírség (Bátorliget), az Észak-Alföld (Csaroda) és a Hanság lápjain élő védett, jégkorszaki maradványfaj.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: