TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Salix fragilis L.

Magyar név:
Törékeny fűz
csöregefűz

Familia:
Salicaceae
Család:
Fűzfélék
Leirás

Magas termetű, szétterülő, nyitott koronát fejlesztő lombhullató fa. Kérge Törzsén és vastagabb ágain kérge repedezett. Könnyen törő vesszői sárgásszürkék, kopaszak és fényesek, rügyei sötét vörösbarnák. Keskeny lándzsás levelei legfeljebb 16 cm hosszúak, és 2,5 cm szélesek, ékvállúak, hosszan kihegyezettek, mindkét oldalukon teljesen kopaszak. A levél széle csipkés-fűrészes a fogak közötti mirigyekkel. Pálhái aprók és többnyire hiányoznak. Váltivarú egylaki virágai 4-7 cm hosszú füzérvirágzatokban állnak, a virágok murvalevelei hártyásak, fonákukon hosszú bozontos szőrzetet viselnek. A porzós virág két porzószála szabad, alsó felében szőrös, tövüknél két nektárium fejlődik. A termős virág egyetlen csupasz, rövid kocsányon ülő, alsó részén kerek, felfelé kúposan elkeskenyedő termőből áll, melynek csúcsán két vastag, szétálló bibekaréj foglal helyet. Két kopáccsal nyíló tokterméséből nyár elején feslenek ki a repítős szőrös magvak.


Magasság

20-25 m


Virágzás

március-április


Termésérés

május-június


Származás

Európa és Nyugat-Ázsia


Élőhely

Folyó- és patakparti ártéri puhafaligetek, időszakosan elárasztott, tápanyagban gazdag, laza szerkezetű talajon.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: