TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Salix elaeagnos Scop. - Parti fűz
Latin név:
Salix elaeagnos Scop.

Magyar név:
Parti fűz

Familia:
Salicaceae
Család:
Fűzfélék
Leirás

Tövétől ágas, közepes termetű, felfelé ívelő ágrendszerű, széles bokorrá fejlődő lombhullató cserje. Vesszői sárgászöldek vagy pirosak, jól láthatóan szőrösek. Hengeres rügyei feltűnően sűrűn állnak, rügypikkelye világos vörösbarna. Spirálisan szórt állású, szálas levelei legfeljebb 15 cm hosszúak, levélnyelük rövid (5 mm), a levéllemez mindkét végén kikegyezett, széle visszagöngyölt, színi oldalán fényes sötétzöld, fonákán dús, fehér, gyapjas szőrös, itt a főér kiemelkedő. Pálhái nagyon aprók, vagy hiányzik. Váltivarú egylaki virágai lombfakadással egy időben, felálló füzérvirágzatokban nyílnak. Porzós füzérei 2,5 cm, termős füzérei 3-5 cm hosszúak. A virágok murvalevelei egyszínű világos zöldek, visszás tojásdadok, kissé hullámosak. A porzós virágok két porzója alsó felükben összenőttek, a termős virág hosszúkás tojásdad termője rövid kocsányon ül, hosszú bibéje kiemelkedő, karéjos. A hosszú hajtásokon szabályos rendszerben álló levelei miatt díszcserjeként ültetik, de szép termetűvé csak megfelelő vízellátású vagy öntözött kertekben fejlődik.


Magasság

6 m


Virágzás

április


Termésérés

június


Származás

Közép- és Dél-Európa.


Élőhely

Folyó- és patak menti hordalékon, zátonyokon egészen az alhavasi övezetig, de díszcserjeként is ültetik.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: