TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Salix cinerea L. - Rekettyefűz
Latin név:
Salix cinerea L.

Magyar név:
Rekettyefűz
Hamvas fűz

Familia:
Salicaceae
Család:
Fűzfélék
Leirás

Közepes magasságú, bokor termetű, szabályos cipó alakot formázó lombhullató cserje. Szürkésbarna vesszőit rövid, szürke, bársonyos szőrzet borítja. Vesszőhöz simuló rügyeit egyetlen barna rügypikkely fedi. Fatestében hosszú olajjáratok vannak. Spirálisan szórt állású, hosszúkás vagy visszás tojásdad levelei felül a legszélesebbek, csúcsuk kihegyezett, válluk ék alakú, a levélnyél rövid, legfeljebb 8 mm hosszú. A levél széle ritkásan fűrészes, hullámos, színi oldal rövid szőröktől fakó szürkészöld, fonákát sűrű molyhos szőrzet fedi. Erezete a színén kissé besüllyedt, a fonákán kiemelkedő. Pálhái kerekdedek, 5 mm hosszúak. Füzér virágzata hengeres tojásdad, benne a váltivarú egylaki virágok egy-egy alsó felén fehér, felső részén sötétbarna, pillás szőrökkel borított murvalevél hónaljában fejlődnek. A porzós virágok két sárga portokú, hosszú porzóból, a termősek egy hosszú kocsányon ülő, kúpos, szőrös termőből állnak, mindkettő nektármirigyei bunkó alakúak. Két kopáccsal nyíló toktermései még a teljes kilombosodás előtt, tavasz végén engedik szélnek a repítő szőrös magvakat.


Magasság

2-3 m


Virágzás

március-április


Termésérés

május-június


Származás

Eurázsiai-(mediterrán) faj


Élőhely

Nádasok, láperdők, láprétek, fűzlápok.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: