TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Rosa spinosissima L. - Jajrózsa
Latin név:
Rosa spinosissima L.
Rosa pimpinellifolia L.

Magyar név:
Jajrózsa

Familia:
Rosaceaea
Család:
Rózsafélék
Leirás

Alacsony termetű, egyenesen sűrű ágrendszerű, lombhullató tarackoló cserje. Sötétbarna vesszői sűrűn tövisesek, a tövisek 4-8 mm hosszúak, egyenesek, szúrós serteszőrökkel vegyesen állnak. Páratlanul szárnyasan összetett levelei 5-11 kerekded vagy tojásdad 0,5-2,5 cm hosszú, fűrészes szélű levélkékből állnak. A levelek színi oldala fakó zöld, néha kissé pirosas árnyalatú fonáka kissé világosabb, kopasz, erezetük nem feltűnő. Levélnyélhez forrt pálhái hegyes fülecskések. 3-5 cm átmérőjű tejfehér, halványsárgása vagy ritkán rózsaszínű virágai egyesével fejlődnek az oldalhajtásokon. Kocsányuk 1,5-2,5 cm hosszú, a vacok alsó részével együtt lehet szőrös vagy csupasz (subsp. pimpinellifolia). A vacok gömb alakú, csészelevelei ép szélűek, 1 cm hosszúak, elvirágzás után sötétpirosra színeződnek, majd megszáradnak és az érett áltermésen is megmaradnak. Sziromlevelei mintegy 2 cm hosszúak és kicsípett csúcsúak. Gömbölyű vagy kissé lapított, 1 cm átmérőjű csipkebogyói éretten feketék, érés során a kocsány is megvastagodik és feketére színeződik. Tarackoló cserjeként az erózióvédelemben talajmegkötésre telepítik, nagy mennyiségű színanyagot tartalmazó áltermései miatt gyógynövényként hasznosítható csipkebogyó fajták nemesítésénél felhasználható.


Magasság

0,5-1 m


Virágzás

május-június


Termésérés

augusztus-szeptember


Származás

Izlandtól a Pireneusokig, kelet felé Oroszországig és Kis-Ázsiáig elterjedt eurázsiai-(szubmediterrán) flóraelem.


Élőhely

Száraz cserjésekben, sztyeppréteken, erdei tisztásokon és sziklás hegyoldalakon.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: