TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Rosa stylosa Desv.

Magyar név:
Oszlopos rózsa

Familia:
Rosaceaea
Család:
Rózsafélék
Leirás

Nagyobb termetű, tömörebb bokor alakú rózsa. Vesszői ívesek, virágzó hajtásai tüskétlenek vagy ritkásan tüskések. Tüskéi széles alapúak, ívesek (gyepűrózsa szerűen). Levelei szórt állásúak, páratlanul szárnyasan összetettek. Levélkéinek száma 5-7, kerekded-tojásdadok, többnyire kétszeresen fűrészesen összetettek, kevés mirigyes mellékfoggal. Pálhái a levélnyélre forrtak, keskeny háromszög csúcsúak. A levélnyél (levélgerinc), a pálhák és a levélkék fonáka mirigyes (néha mirigytelen), levélke fonákuk lehet szőrös is. Kocsánya lehet kopasz vagy mirigyes. Virágai rózsaszínűek, ritkábban fehérek, 10-30 mm átmérőjűek. A vacokkorong kúpos, rajta a bibék lazán összeforrt oszlopként kiállnak (innen a neve). Csészelevelei szárnyasan összetettek, az érett termésről lehullók. A bibeoszlop magassága legfeljebb a legbelső porzókör magasságát éri el. Termése csipkebogyó áltermés, piros, lehet gömbös és tojásdad is. Hazánkban csak Mátrafüredről ismert élőhelye.


Magasság

2 m körül


Virágzás

május-június


Termésérés

szeptember


Származás

Nyugat-Európa (atlanti- szubmediterrán – közép-európai flóraelem)


Élőhely

tölgyes erdősztyepp cserjésekben


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: