TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Rosa rubiginosa L. - Rozsdaszínű rózsa
Latin név:
Rosa rubiginosa L.
Rosa eglanteria L. nomen ambiguum

Magyar név:
Rozsdaszínű rózsa

Familia:
Rosaceaea
Család:
Rózsafélék
Leirás

Középmagas termetű, sűrű ágrendszerű, tövétől ágas, de sarjadzásra kevésbé hajlamos lombhullató cserje. Vékony vesszőin különböző alakú és méretű tüskék fejlődnek, a nagyobbak 5-12 mm hosszúak és horgasak, alapjuk 1-4 mm széles, a kisebbek egyenesek, serteszőrökkel vegyesen állnak. Páratlanul szárnyasan összetett levelei 5-7 apró, széles tojásdad levélkéből állnak, a levélkék 1-2,5 cm hosszúak, válluk kerek, szélük fűrészes, csúcsuk tompa ék alakú. A levéllemez színi oldala sötétzöld és szőrtelen, fonákán számos mirigyszőr fejlődik, melyek ragacsos, illatos gyantát választanak ki. Meleg, szélcsendes időben a gyantaillat a bokortól 10 méteres távolságban is érezhető. Előrenyúló, fülecskés, pálhái dúsan mirigyes, pillás szélűek. legfeljebb 3-tagú bogas virágzatban álló virágai a rövidhajtásokon fejlődnek. Kocsányuk 1 cm körüli hosszúságú, mirigy- és serteszőrös. Mirigyes szélű, karéjos csészelevelei szétterülők. Sziromlevelei élénk rózsaszínűek, visszás tojásdadok, kicsípett csúcsúak. Porzói sárgák, szétterülők, bibéi nem kiemelkedők. Alsó állású magházából narancs- vagy vérpiros, gömbölyded vagy tojásdad csipkebogyók fejlődnek, az áltermés legfeljebb csak a tövénél mirigyszőrös. A rozsdaszínű rózsa a XVI. század vége óta termesztett növény, a rózsakertészek alanykén is használják, de számos hibrid rózsa egyik szülőfaja.


Magasság

1-2 m


Virágzás

június-július


Termésérés

szeptember


Származás

Európától Nyugat-Ázsiáig


Élőhely

Rétek, legelők, lejtősztyepprétek, erdőszélek.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: