TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Rosa gallica L. - Parlagi rózsa
Latin név:
Rosa gallica L.

Magyar név:
Parlagi rózsa

Familia:
Rosaceaea
Család:
Rózsafélék
Leirás

Felálló ágrendszerű, alacsony termetű, lombhullató tarackoló cserje. Vesszői zöldek vagy piroslók, tüskéi nem egyformák, vannak közöttük görbék és egyenesek, rövidebbek és hosszabbak (legfeljebb 6 mm hosszúak, alapjuk 3 mm széles lehet), közöttük számos tűszerű serteszőr fejlődik. Apró, tojásdad rügyei pirosasak. Fakultatív örökzöld, páratlanul szárnyasan összetett levelei 3-5 ülő, tojásdad vagy visszás tojásdad, fűrészes szélű, kerek vállú, tompa vagy kihegyesedő csúcsú levélkéből állnak. A levéllemez bőrnemű, színén fényes sötétzöld, fonákán fehéres, gyakran rásimuló szőrös, erezete kidomborodó. Száraz időben levélkéi a levélgerinctől szögben lehajlók. Mirigyes-fűrészes szélű pálhái a levélnyéllel hosszában összeforrtak. Virágai 4-6 cm szélesek, élénk rózsaszínűek vagy pirosak, magányosan, vagy 2-3-as csoportokban a levelek hónaljában fejlődnek. Kocsányuk 2-3 cm hosszú, sűrűn mirigy- és tüskeszőrös. Külső csészelevelei lándzsás sallangos szélűek, elvirágzás után szétállók. A vacok gömbölyded vagy tojásdad, sűrűn mirigy- és serteszőrös. Sziromlevelei 2-3 cm hosszúak, visszás tojásdadok, kicsípett csúcsúak, illatosak. Számos porzója szétterülő, bibéi nem kiemelkedők. Csipkebogyó áltermése téglavörösre vagy barnáspirosra érik, hossza 1-1,5 cm között változik, húsa vékony, bőrnemű, szőrzete lekopaszodó. A parlagi rózsa a legtöbb régi kerti rózsafajta őse, a természetben nagyritkán előforduló teltvirágú, illatos változatait már rég termesztésbe vonták.


Magasság

0,5-1,5 m


Virágzás

június


Termésérés

szeptember


Származás

Közép- és Dél-Európa egészen Kis-Ázsiáig


Élőhely

Ritkás lombhullató erdők, tisztások, gyepek. Hazánkban főként a hegylábi lösztakarón kialakult erdőszéli cserjésekben találhatjuk, a száraz alföldi homoktalajokat nem kedveli.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: