TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Rosa canina L. - Gyepűrózsa
Latin név:
Rosa canina L.

Magyar név:
Gyepűrózsa
csipkerózsa

Familia:
Rosaceaea
Család:
Rózsafélék
Leirás

Erőteljes növekedésű, többnyire ívesen szétterülő ágrendszerű lombhullató cserje. Új hajtásai a saját súlya alatt ívesen lehajló ágak legmagasabban fekvő, középső részén fejlődnek, majd pár év alatt azok is ívesen lehajlanak. Emellett új hajtások a bokor tövén is fejlődnek. Tarackok fejlesztésére kevésbé hajlamos. Ha a mellette lévő fák, cserjék ágain horgas tüskéivel meg tud kapaszkodni, hajtásvégei nem hajlanak le és az új hajtások egyre magasabban fejlődnek, így akár 10 méteres magasságba is felkúszhat. Vesszői szürkészöldek, a napsütötte oldalon pirosak, apró, tojásdad rügyei pirosak. Vesszőin egyforma, gyengén vagy erősen görbült, széles alapú tüskék fejlődnek, de van tüskétlen alakja is (R. canina var. inermis), a rózsakertészek többek között ezt használják alanyként. Spirálisan szórt állású, páratlanul szárnyasan összetett levelei 5-7 tojásdad, vagy kerülékes (ékvállú és ékcsúcsú), ülő levélkéből állnak. A levélkék széle egyszeresen fűrészes, a fogak előre mutatók, közöttük kisebbek is vannak. A levelek többnyire csupaszok, ritkán finoman selymes szőrösek, színi oldaluk tompa sötétzöld, fonákuk világosabb kékeszöld. A levél jellegzetessége a levélnyélhez hozzánőtt keskeny, sallangos pálha. Halvány rózsaszínű vagy fehér, gyenge illatú, 5-6 cm átmérőjű virágai rövid bogas virágzatokban fejlődnek az oldalhajtásokon. A virágok kocsányának hossza 0,5-2 cm között változik, sem a kocsány, sem a vacok nem szőrös, és nem mirigyes. A csészelevelek élükön mirigyesek, pillásak, elvirágzás után szétállók, termésérés előtt lehullók. Sziromlevelei kicsípett csúcsúak, visszás tojásdadok, kinyíláskor a legmélyebb árnyalatúak és folyamatosan halványodnak. Sok porzója a portokok felnyílása előtt sárga, kinyílva megsötétednek, megbarnulnak. Alsó állású magháza a serleg alakú vacokba süllyedt, melyből a porzók közepén csak a bibék látszanak ki. Tojásdad vagy gömbölyű csipkebogyó áltermésében csontszínű, kemény, sarkos aszmagok fejlődnek, az aszmagokat szúrós szőrök borítják. A csipkebogyó éretten 1,5-3 cm hosszú, élénk skarlátpiros, csészelevelek nincsenek rajta. A bogas virágzat elsőrendű virágaiból nagyobb áltermések fejődnek. Késő ősszel a csipkebogyók lekvárszerűvé érett húsa a kocsány helyén könnyen kinyomható, kellemes erdei csemege. Az áltermés jelentős C-vitamin és cukortartalma miatt régóta gyűjtött gyógynövény. Csipkebogyóit érett, de még kemény állapotban kell gyűjteni. A frissen szedett álterméseket széthasítva az aszmagok eltávolíthatók és mosás után a tiszta csipkehús könnyen szárítható. Teáját hideg- vagy langyos-vizes áztatással készítsük, ekkor értékes vitamin tartalma jobban megmarad. Svédországban liofilizált terméshúsából gyümölcslevest készítenek.


Magasság

1-3 m


Virágzás

június


Termésérés

szeptember


Származás

Európa


Élőhely

Lombhullató erdők, erdőszélek, töviskesek (cserjések és bozótosok), útszélek, legelők, határjelző kőrakások (obalák). Kultúrakövető őshonos (apofiton), természetes zavarástűrő faj.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: