TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Rosa arvensis Huds. - Erdei rózsa
Latin név:
Rosa arvensis Huds.

Magyar név:
Erdei rózsa

Familia:
Rosaceaea
Család:
Rózsafélék
Leirás

Alacsony, indázó, nagy sarjtelepet (polikormont) alkot, mely akár 100 négyzetméteres is lehet. Hajtásai hosszúak, elheverők, vékonyak, ívesek, legyökeredzők (fejbujtvány). Tüskéi vékonyak, tűszerűek, egyenesek. Levele szórt állású, páratlanul szárnyasan összetett (számuk 5-7), apró, tojásdad-lándzsás, egyszeresen vagy kétszeresen terpedten fűrészes szélű. Fonáka lehet kopasz és szőrös is, ritkán színén is szőrös. Levélnyeleik szőrösek, néha mirigyesek. Pálháik a levélnyélhez forrtak, csúcsuk keskeny, hosszú háromszögűek. Kocsányuk hosszú, lehet mirigyes és kopasz is. Virága fehér (a rózsaszín virágú alakok a mezei rózsa (Rosa arvensis Huds.) és a parlagi rózsa (Rosa gallica L.) hibridje: Rosa polliniana Spr.). Csészéi ép szélűek, kevés nagyon keskeny, járulékos csészefüggelékkel. Bibéi karcsú oszloppá forrtak, a legbelső porzókörön jóval túlnyúló oszlopot képeznek (hosszabb a bibeoszlopa a Rosa stylosa Desv. bibeoszlopánál). Csipkebogyója apró, gömbölyű, tojásdad vagy körte alakú, piros. Csészéi az érett termésről lehullók. Hazánkban a Mátrában, és a Dunántúlon (Balatonfelvidéken, Mecsek, Alpokalja) található meg. Keveset virágzik és keveset terem. A legkésőbb virágzó rózsánk.


Magasság

Legfeljebb 50 cm


Virágzás

május-június


Származás

Atlanti-mediterrán flóraelem


Élőhely

bükkös, gyertyános-tölgyes, ezüsthársas


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: