TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Quercus petraea (Mattuschka) Lieblein - Kocsánytalan tölgy
Latin név:
Quercus petraea (Mattuschka) Lieblein
Quercus dshorochensis K. Koch, Quercus sessiliflora Salisb., Quercus sessilis Ehrh.

Magyar név:
Kocsánytalan tölgy

Familia:
Fagaceae
Család:
Bükkfélék
Leirás

Magas termetű, boltozatos koronát fejlesztő lombhullató fa. Törzse a korona közepéig egyenes, ágai meredeken felfelé nőnek, majd elágazva szétterülők. A fiatal fák kérge sima, később szürkévé vagy barnásszürkévé és hosszanti irányban repedezetté válik. Vesszői kopaszak vagy kissé hamvasak, szürkésbarnák vagy bordók, tojásdad rügyei hegyesek, keresztmetszetben ötszög alakúak, rügypikkelyei csupaszok vagy pillás szélűek. Visszás tojásdad, ékvállú levelei sekélyen karéjosak, a karéjok lekerekített csúcsúak, a levél csúcsa felé egyre apróbbak. A lombkorona szélén fejlődő hajtások csúcsán a halmozott levélállás miatt az utolsó levelek szabályos ötszög alakban állnak ("erdészcsillag"). A levélnyél 1-2 cm hosszú, a levéllemez fényes sötétzöld, fonáka világosabb. Halvány sárgászöld porzós virágai lombfakadáskor csüngő barkákban nyílnak. Tojásdad makktermései fedelékes pikkelyű kupacsokban ülnek, a kupacsok ülők, vagy legfeljebb 5-10 mm-es nyéllel csatlakoznak a hajtáshoz. Termését régen disznókkal etették fel, a makkot ma már főként erdészeti csemetenevelésre gyűjtik. Tömör, szilárd, tartós fája az alföldi kocsányos tölgy mellett az egyik legértékesebb, keresett bútorfa, hordók készítésére is nagy mennyiségben használják.


Magasság

20-40 m


Virágzás

május


Termésérés

szeptember


Származás

Közép- és Dél-Európa


Élőhely

Középhegységi lombos erdők uralkodó faja, hazánkban a cseres tölgyestől (250 m) a gyertyános tölgyesig (650 m) megtalálható.


Érdekesség

Értékes fája miatt sokfelé telepítik, így elterjedési területe ma már Írországtól Dél-Skandináviáig és Észak-Spanyolországig, délre Görögországig, keletre A Kaukázusig és Délkelet-Anatóliáig húzódik.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: