TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Quercus frainetto Ten. - Magyar tölgy
Latin név:
Quercus frainetto Ten.
Quercus conferta Kit., Quercus farnetto Ten.

Magyar név:
Magyar tölgy

Familia:
Fagaceae
Család:
Bükkfélék
Leirás

Felfelé egyenletesen szélesedő, boltozatos koronát fejlesztő lombhullató fa. Sötétszürke kérge érdesen barázdált. Vesszői vastagok, többé-kevésbé szőrösek, hosszúkás-tojásdad rügyei szürkés világosbarna színűek, többnyire 5 mm-nél hosszabbak. Visszás tojásdad levelei legfeljebb 20 cm hosszúak, mélyen karéjosak vagy hasadtak, a nagyobb karéjok széle kanyargós vagy újból karéjokra tagolt. A karéjok csúcsa lekerekített. A levéllemez színe sötétzöld, kihajtás után szőrös, fonáka szürkészöld, molyhos. Lombfakadással egy időben nyílnak barnászöld porzós és apró piros bibéjű zöld termős virágai. Termése hosszúkás, általában csak 2 cm hosszú, félig a kupacsba süllyedő makk. A magyar tölgyet mutatós lombja és szép formájú levelei miatt díszfaként ültetik. Őszi lombszíne sárga.


Magasság

20-30 m


Virágzás

április-május


Termésérés

szeptember


Származás

Eredetileg a balkáni-mediterrán mezofil lomberdők állományalkotó faja. Az erdészek többfelé telepítették, így a Bükkben és a Mecsek alján őshonossága kétes.


Élőhely

Középhegységi lombos erdők, hazánkban a molyhos tölggyel alkot kisebb foltokban elegyes erdőket.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: