TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Quercus pubescens Willd. - Molyhos tölgy
Latin név:
Quercus pubescens Willd.
Quercus apennina auct., Quercus brachyphylla Kotschy, Quercus infectoria Olivier, Quercus lanuginosa Thuill., Quercus virgiliana (Ten.) Ten.

Magyar név:
Molyhos tölgy

Familia:
Fagaceae
Család:
Bükkfélék
Leirás

Lassú növekedésű, de idős korában magas termetű terebélyes, boltozatos lombkoronát fejlesztő lombhullató fa. Sötétszürke kérge mélyen barázdált. Fakó szürkésbarna vesszői szőrösek, zömök, tojásdad rügyei sötétbarnák, rügypikkelyei molyhosak. Visszás tojásdad levelei karéjosak, a karéjok csúcsa lekerekített, a levél nyele 5-12 mm hosszú. A levéllemez kihajtáskor mindkét oldalán molyhos szőrös, később színi oldalán lekopaszodó. Sárgászöld porzós barkái a lombfakadással egy időben nyílnak, termős virágai a fejlődő hajtások csúcsán vannak. Hosszúkás tojásdad makktermései a hajtáson ülő vagy rövid virágzati tengelyen fejlődő, sűrűn molyhos kupacsokban fejlődnek. A kupacs pikkelylevelei fedelékesen állnak. A molyhos tölgy makkja pirítva fogyasztható. Bokorerdőkben fejlődő példányainak fája ipari célokra kevésbé alkalmas, az alföld peremén egykor élt állományokat mára már csaknem teljesen kiirtották. A kocsányos tölgy mellett az Alföldre is telepíthető, szárazságtűrő. A tölgyeket mélyre hatoló karógyökerük miatt a legjobb helybe vetéssel telepíteni, ekkor a fiatal csemeték gyökere egyenesen lefelé tartva megkeresi az állandóan nedves talajrétegeket és aszályos időben is szépen díszlenek. Lassú növekedése és hosszú vágásfordulója miatt sajnos nem vagy csak elenyésző mértékben telepítik.


Magasság

10-20 m


Virágzás

április-május


Termésérés

szeptember


Származás

Szubmediterrán-közép-európai faj


Élőhely

Karsztbokorerdők, száraz tölgyesek, főleg meszes alapkőzeten kialakult talajokon.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: