TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Quercus cerris L. - Csertölgy
Latin név:
Quercus cerris L.

Magyar név:
Csertölgy
cserfa

Familia:
Fagaceae
Család:
Bükkfélék
Leirás

Magas termetű, kezdetben laza, nyitott, karcsú, később tömött koronát fejlesztő lombhullató fa. Kérge már fiatal korában jellegzetesen barázdált, az árkok mélyén a friss héjkéreg rozsdavörös színű. Vesszői szőrösek, középbarna rügyeit sallangos rügypikkelyek borítják. Spirálisan szórt állású, rövid nyelű levelei hosszúkásak, 8-12 cm hosszúak, karéjosak, hasadtak vagy osztottak, a karéjok vagy hasábok csúcsa hegyes és ismételten karéjosak is lehetnek. A levél színi oldala fényes sötétzöld, érdes tapintású, fonáka egész évben molyhos szőrös. Szálas pálhái maradók. Több más hazai tölgyfajhoz hasonlóan levelei ősszel rövid időre sárgára színeződnek, majd megbarnulva többnyire egészen lombfakadásig a fán maradnak. Váltivarú egylaki, szélporozta virágai a lombfakadással egy időben nyílnak. A halvány zöldessárga porzós virágok barka virágzatot alkotnak, a termősek a friss hajtások csúcsán helyezkednek el. Hosszúkás, viszonylag nagy, éretten gesztenyebarna makktermései sallangos kupacsban fejlődnek. Kupacsát egykor bőrcserzésre gyűjtötték, termésével disznót makkoltattak, fáját elsősorban tűzrevalóként használják.


Magasság

15-35 m


Virágzás

április-május


Termésérés

szeptember


Származás

Délkelet-európa-Kizsázsia, a Földközi-tenger vidékének középső része (Olaszországtól a Fekete-tenger nyugati partvidékéig, északra Szlovákiáig), délre Szicíliáig és Görögországig).


Élőhely

Enyhén humuszos talajú, száraz, meleg éghajlatú középhegységi erdők: cseres tölgyesek, hazánkban átlagosan 250-500 m tengerszint feletti magasságban. Inkább mészkerülő, hűvösebb vidékeken a déli, melegebb hegyoldalakra húzódik.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: