TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Pyrus pyraster Burgsd. - Vadkörte
Latin név:
Pyrus pyraster Burgsd.
Pyrus communis L. subsp. achras (Wallr.) Asch. et Graebn., Pyrus communis L. subsp. communis var. achras Wallr.

Magyar név:
Vadkörte
vackor

Familia:
Rosaceaea
Család:
Rózsafélék
Leirás

Általában alacsony termetű, kúpos vagy szétterülő, kerek koronát fejlesztő lombhullató fa, idős példányai nagyobb magasságot is elérhetnek. Törzse egyenes vagy kissé görbe, ágai kezdetben feltörők, később elterülők és szerteágazók. Kérge feketés sötétbarna, hosszanti és keresztirányban egyaránt mélyen repedezett és pikkelyes. Vesszői csupaszok, világosbarnák, viszonylag vékonyak. A fa alacsonyabb részein és a fiatal példányokon ágtövisek fejlődnek. Hosszúkás rügyei mintegy 5 mm hosszúak, barnák, csupaszok. Többnyire kerekded, ritkábban tojásdad levelei hosszú nyelűek, színi és fonáki oldalukon egyaránt csupasztok, szélük főleg a váll közelében ép vagy nagyon enyhén csipkés, válluk kerek, csúcsuk tompa hegyben végződő. A levéllemez sötétzöld, átmérője 3 és 7 cm között változik. A rövidhajtásokon lombfakadással egy időben nyíló fehér virágai sátor virágzatot alkotnak. Kerekded sziromlevelei tejfehérek, portokjai felnyílás előtt bordók, később feketék. Kerek alma áltermése 2-4 cm átmérőjű, de főleg lakott települések közelében akadnak nagyobb termésű, kevésbé csersavas és kősejtes változatok is, melyek befőtt készítésére is alkalmasak. Csészelevelei a termésen maradók, az éretten sárga termés felületét drapp paraszemölcsök borítják. A vadkörte kemény, jól faragható fája keresett bútorfa. A magról nevelt vadkörte a házi körte (Pyrus communis) egyik legkiválóbb alanya.


Magasság

5-20 m


Virágzás

április-május


Termésérés

szeptember


Származás

Európa


Élőhely

Száraz tölgyesek (az Alföldtől a középhegységi tájakig), gyertyános tölgyesek, irtásréteken, legelőerdőkben, utak szélén sokfelé hagyásfaként is megtalálható.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: