TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Pyrus nivalis Jacq. - Vastaggallyú körte
Latin név:
Pyrus nivalis Jacq.

Magyar név:
Vastaggallyú körte

Familia:
Rosaceaea
Család:
Rózsafélék
Leirás

Alacsony termetű, alacsonyan elágazó, sűrű tartóágas koronát fejlesztő lombhullató fa. Az idősebb példányok mellett számos gyökérsarj fejlődik. Kérge sötétszürke, hosszanti és kereszt irányban is repedezett, vesszői vastagok, molyhosak, sötét barnásszürkék, később zöldes-feketék. Tompa csúcsú rügyei hordó alakúak, világosbarnák, szőrösek. Tagolatlan, ép szélű levelei hosszúkás tojásdadok, ékvállúak, közepükön vagy felső harmadukban a legszélesebbek, csúcsuk tompán lekerekített vagy apró hegyben végződik. A levél színe sötétzöld, mindkét oldalán sűrűn szőrös, fonákán a szőrzet maradó. Lombfakadással egy időben nyíló öttagú, fehér virágai sátor virágzatban állnak. A virágok kocsánya és a hegyes csúcsú, hosszúkás csészelevelek molyhosak, sziromlevelei kerekdedek vagy visszás tojásdadok, porzóinak száma 30, a portokok felnyílás előtt élénk borvörösek, elnyílva feketék, a pollen vajsárga. A virág közepén lévő 5 szabadon álló bibeszál legalább a tövén bolyhos. Termése 3-5 cm átmérőjű, kerekded, éretten sárgára, csupasz alma áltermés maradó csészelevelekkel. Érett termése nem olyan fanyar mint a vackoré. A vastaggallyú körtét számos egyéb vadkörte fajjal együtt a házi körte (Pyrus communis) nemesítésénél felhasználták. Sajnos fogékony az almatermésűeket veszélyeztető tűzelhalásra, melyet az Erwinia amylovora nevű baktérium okoz és az egész fát egy év leforgása alatt sarjaival együtt elpusztítja. Védett, eszmei értéke egyedenként 10 000 Ft.


Magasság

5-8 m


Virágzás

április vége-május eleje


Termésérés

szeptember


Származás

Közép-Európa


Élőhely

Bokorerdőkben, erdőszéleken (Orni-Cotinion)


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: