TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Ptelea trifoliata L. - Alásfa
Latin név:
Ptelea trifoliata L.

Magyar név:
Alásfa
hármaslevelű hártyamag

Familia:
Rutaceae
Család:
Rutafélék
Leirás

Terebélyes, laza koronájú, ferde ágrendszerű lombhullató cserje vagy kis fa. Sötét szürkésbarna kérge csaknem sima. Sötétbarna vesszőit számos apró paraszemölcs borítja, a megkapart vessző kellemetlen szagú. Zöldes, vagy selymes szőrös végű rügyeit egy-egy nagy, patkó alakú levélripacs veszi körül, a rügyeknek csak a csúcsa látszik ki. Spirálisan szórt állású levelei három, mindkét végén hegyes, tojásdad, ép vagy gyengén fűrészes szélű levélkéből állnak. A levél színi oldala fényes sötétzöld, fonákuk is csupasz, megtörve erősen aromás illatot árasztanak. Őszi lombszíne sárga. Apró, 1 cm-es sárgászöld vagy zöldesfehér, négy- vagy öttagú virágai nyár elején kerekded hajtásvégi bogas virágzatokban nyílnak. Két magvú, átlagosan 2,5 cm átmérőjű körszárnyas lependéktermései ősszel szalmasárgára érnek.


Magasság

2-4 (-7,5) m


Virágzás

Június-július


Termésérés

szeptember


Származás

Dél-Kanada és az USA keleti államai


Élőhely

Észak-Amerikában nyirkos erdőkben, cserjésekben és sziklás hegyoldalakon él. Nálunk díszfaként ültetik, bolygatott erdőszéleken, lakott települések közelében kivadul, olykor tömeges is lehet.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: