TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Prunus spinosa L. - Kökény
Latin név:
Prunus spinosa L.

Magyar név:
Kökény

Familia:
Rosaceaea
Család:
Rózsafélék
Leirás

Alacsony termetű, gyökérsarjakkal terjedő, sűrűn ágas, tövises cserje. Kérge sötétbarna vagy majdnem fekete, az idősebb törzseken keskeny csíkokban leváló. Vörösbarna, vékony, ágtövises vesszői kezdetben bársonyosan szőrösek, később lekopaszodók. Hegyes, tojásdad, vörösesbarna rügyei rövid pillás szőrű rügypikkelyekkel fedettek. Szórt állású, hosszúkás-tojásdad levelei 2-5 cm hosszúak és 1-2 cm szélesek, rövid nyelűek, csúcsuk kerek vagy tompán kihegyesedő, válluk keskeny ék alakú. A levéllemez színe tompa zöld, kissé ráncos, széle csipkés-fűrészes, fonáka finoman szőrös. A levélnyél 2-10 mm hosszú, szőrös, vagy ritkán kopasz. Fogas szélű, egyenes pálhái kissé hosszabbak a levél nyelénél. Apró, fehér, öttagú virágai lombfakadás előtt nyílnak. Átmérőjük mindössze 1-1,5 cm, portokjai sárgák vagy pirosak. 1-2 cm átmérőjű, gömbölyű csonthéjas termései kékesen hamvasak, télen is a vesszőkön maradnak, fanyar, zöld húsuk csak az első fagyok után fogyasztható. Csontárja gömbölyű vagy lapított, 6-10 mm átmérőjű, hegyes csúcsú, a hústól nem válik el. Magas C-vitamin tartalmú terméséből befőtt, lekvár és pálinka készíthető. Ágaiból régen sétapálcát készítettek, virága, levele, termése és gyökere cseranyagokat tartalmaz. A kökény napos helyre ültetve más tövises vagy tüskés cserjékkel együtt kiváló élő sövényt ad. Sűrű bozótjában apró énekesmadarak fészkelhetnek, virágja jó méhlegelő.


Magasság

1-4 m


Virágzás

március-április


Termésérés

szeptember-október


Származás

Európai-mediterrán-elő-ázsiai flóraelem: Portugáliától Iránig, illetve Skandinávia középső részétől az Atlasz hegységig elterjedt.


Élőhely

Zavart élőhelyek: erdőszélek, bozótosok, sövények, mezsgyék, legtöbbször galagonyával együtt (töviskesek).


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: