TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Prunus serotina Ehrh. - Kései fürtösmeggy
Latin név:
Prunus serotina Ehrh.
Cerasus serotina Lois., Padus serotina (Ehrh.) Borkh.

Magyar név:
Kései fürtösmeggy
amerikai zelnice, kései zelnice

Familia:
Rosaceaea
Család:
Rózsafélék
Leirás

Széles koronájú, közepes termetű, lombhullató fa vagy cserje. Törzse többnyire görbe, elágazásra hajlamos. Barnásszürke, sima kérgét vízszintesen megnyúló, világos paraszemölcsök tarkítják, mely idővel sötétszürke és hosszanti irányban repedezett lesz a cseresznyééhez hasonló, szélükön felkunkorodó kéreglemezekkel. Vesszői vékonyak, sötét meggypiros színűek, paraszemölcsei szürkék. Gallyait szürke héjkéreg fedi. Rügyei aprók, barnáspirosak, a vesszőtől ferdén elállók. Hosszúkás visszás tojásdad, fényes sötétzöld levelei finoman csipkés szélűek (vagyis a májusfával ellentétben a levélszél kiemelkedései lekerekítettek), kemény állagúak és sima felületűek. A levelek vége szélesen lekerekített, csúcsuk ék alakban tompán kihegyesedő, a levélváll keskeny ék alakú, a levélnyél rövid (legfeljebb 2 cm hosszú), pirosló, mirigyei fejletlenek. A levél fonákán a középér két oldalát kezdetben világos, később rozsdabarna szőrcsíkok szegélyezik. A növény minden része ciánglikozidokat tartalmaz. Őszi lombszíne élénk sárga vagy piros. Virágai a májusfáéhoz hasonlók, de virágzata annál lazább és keskenyebb. Sziromlevelei visszás tojásdadok, csészelevelei maradók. Termése 8-10 mm átmérőjű, pirosból kékeslilán át fényes feketére érik, kesernyés ízű. Csontárja sima felületű. Észak-Amerikában termését rum és brandy ízesítésére használták, fája műbútorfa.


Magasság

8-25 m


Virágzás

május-június


Termésérés

szeptember


Származás

Észak-Amerika


Élőhely

Üde ártéri erdők, kevert lombú alföldi ültetvények, kivadult és meghonosodott özöngyom. Európában a XVII. század első fele óta díszfaként telepítik.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: