TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Pinus nigra Arnold - Fekete fenyő
Latin név:
Pinus nigra Arnold

Magyar név:
Fekete fenyő

Familia:
Pinaceae
Család:
Ikermagvas fenyőfélék
Leirás

Magas termetű, kezdetben kúpos, később tojásdad vagy szabálytalan, ritkás koronát fejlesztő örökzöld fa. Kérge a fiatal törzsön és ágakon sima, sötétbarna, majdnem fekete később durván árkolt, repedezett,, szabálytalan kerek szélű pikkelyekben leváló barnás-, majd szürkésfekete színű. Zömök, tojásdad rügyei hirtelen kihegyesedő csúcsúak, gyantásak, vékony, ezüstszürke rügypikkelyekkel fedettek. Merev, kissé szúrós hegyű, 10-15 cm hosszú tűlevelei párosával állnak a törpehajtásokon, keresztmetszetben félkör alakúak, színük sötétzöld. Sötét sárga porzós tobozai a friss tavaszi hajtások tövénél sűrű csoportokban fejlődnek, 2,5-3 cm hosszúak, pollenszórás után még egy ideig a fán maradnak. Termős tobozai az erdei fenyőhöz hasonlóan két év alatt érnek be, de virágzáskor lilák tojásdadok és körülbelül 1 cm, éretten 6-8 cm hosszúak. A tobozpikkelyek pajzsa (apofízis) világos okkersárga, lapos, de hegyes, szúrós karomban (umbo) végződik. A szárnyas magvak kihullása után a tobozok egészben hullanak le.


Magasság

20-30 m


Virágzás

május-június


Magérés

március


Származás

Közép-Európa déli része, a Balkán és a Földközi tenger melléke


Élőhely

Mészkő hegyek meleg, száraz lejtőinek pionír fafaja. A feketefenyőt középhegységeinkben dolomit kopárfásításra, valamint az Alföldön sovány homoktalajokra nagy területen ültették. A hazai viszonyok mellett fája rossz minőségű, nehezen bomló tűavarjával és árnyékolásával az értékes, eredeti dolomitnövényzetet kiszorítja élőhelyéről. Dolomitra telepített állományait ma már nem pótolják, pionír jellege miatt azonban magától is terjed.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: