TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Pinus mugo Turra - Törpefenyő
Latin név:
Pinus mugo Turra

Magyar név:
Törpefenyő

Familia:
Pinaceae
Család:
Ikermagvas fenyőfélék
Leirás

Természetes élőhelyén többnyire talajon fekvő ágrendszerű cserje. Kérge szürkésbarna vagy vöröses szürke, feketés le nem váló pikkelyekre hasadozott. Fiatal hajtásai világoszöldek, később barnák. Hosszúkás, hengeres rügyei kihegyezettek, 5-7 mm hosszúak és 2-3 mm szélesek. Mindkét oldalukon fényes sötétzöld tűlevelei párosával állnak a törpehajtásokon, 3-8 cm hosszúak, és 2-3 mm szélesek, egyenesek vagy ívesen visszahajlók, keresztmetszetben félkör alakúak. Világossárga, hosszúkás tojásdad, 10-15 mm hosszú porzós tobozai tavasszal a friss új hajtások alsó részén sűrű csoportban fejlődnek. Rövid nyelű, lila termős tobozai az új hajtások csúcsán, a tűlevél párok kifejlődésének végén jelennek meg. Érett tobozai 2-5 cm hosszúak, és 1,5-2,5 cm átmérőjűek, tojásdadok, tompa hegyűek. Kissé kiemelkedő, rombusz alakú pikkelypajzsai rövid, letörhető tüskékben végződnek. Szárnyas magvainak kihullása után a tobozok egészben esnek le. A törpefenyőt dísznövényként az alacsonyabban fekvő területeken is ültetik, de ekkor magasabbra nő, mint eredeti, magashegységi termőhelyén. A tűleveleiből párolt, magas gyantasav tartalmú illóolaj belélegezve légcsőbántalmak, például asztmás köhögés ellen jó hatású.


Magasság

1-5 m


Virágzás

május-június


Magérés

tavasszal


Származás

Közép-Európa magashegységei: Bajor-erdő, Német Érchegység, Óriás-hegység, Alpok, Kárpátok, Balkán.


Élőhely

A magashegységi lucosok fölött 2400 m tenerszint feletti magasságig önálló övet alkot az alhavasi rétek között.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: