TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Lonicera xylosteum L. - Ükörkelonc
Latin név:
Lonicera xylosteum L.

Magyar név:
Ükörkelonc
csontfa, ebcseresznye, ikeres kutyacseresznye, kettős bigolyó, Ükörke, veres ükörke

Familia:
Caprifoliaceae
Család:
Bodzafélék
Leirás

Közepes vagy alacsony termetű, felálló ágrendszerű, dúsan ágas cserje. Fiatal hajtásait rövid molyhos szőrzet borítja, ami később lekopik. Vékony, bókoló vesszői szürkésbarnák, az idősebb ágrészek kérge szürkésbarna, hosszant repedezett. Keskeny, hegyes csúcsú rügyei a vesszőnél sötétebb barnák, sok rügypikkellyel fedettek. Puha levelei keresztben átellenes állásúak, rövid nyelűek, 3-7 cm hoszúak és 2-5 cm szélesek, tojásdadok vagy kerekdedek, csúcsuk hegyes, válluk kerek, szélük ép, a levéllemez sötétzöld színi oldalát finom pillás szőrzet borítja, világosabb zöld fonáka sűrűn rányomott szőrös. Fehérből sárgásfehérre, majd sárgára váltó öttagú virágai párosával állnak egy 2 cm hosszú, éretten is felálló, kocsánynak látszó virágzati tengelyen. A virágok tövében egy-egy hosszabb, lándzsás és több apró, tojásdad fellevél van, melyek az érett termés alatt is megmaradnak. Az alsó állású magházat lehulló csésze koronázza, a kétkaréjú párta 9-12 mm hosszú. Porzói egyforma hosszúak. A szomszédos magházak egymással nincsenek összenőve. A borsónyi, gömbölyű álbogyók négymagvúak, színük világos piros, csillogó. Éretten fehér és sárga termésű változata is van. Termése nem mérgező, de ehetetlenül keserű. Magyar neve ikerbogyó termésére utal: ükörke = ikerke. Tudományos neve görögül "csontfát" jelent, ami csontszerűen kemény, jól faragható fájára utal. A tatárlonccal (lásd ott) alkotott hibridje a bécsi lonc (L. × xylosteoides Tausch) mutatós, alacsony termetű cserje, a káros környezeti hatásokkal szemben sokkal ellenállóbb mint őshonos szülőfaja. A közép-európai magashegységekben elterjedt fekete lonc (Lonicera nigra L.) nálunk a Zemplénben védett alhavasi reliktum, 1 cm-t is elérő, lecsüngő iker álbogyói hamvas sötétkékek.


Magasság

1-2,5 m


Virágzás

május-június


Termésérés

júliustól


Származás

Eurázsiai-(mediterrán) flóraelem


Élőhely

Zárt hegyvidéki lombos erdők, erdőszéli cserjések, bozótosok.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: