TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Loranthus europaeus  Jacq. - Sárgafagyöngy
Latin név:
Loranthus europaeus Jacq.

Magyar név:
Sárgafagyöngy
cserfagyöngy, fakín, fanyüg, gimbor, gyomború, madárlép, tölgyfagyöngy

Familia:
Loranthaceae
Család:
Fakínfélék (Fagyöngyfélék)
Leirás

A bükkfaféléken (Fagaceae), főleg tölgyfajokon (Quercus spp.) élősködő, lombhullató, fennlakó (epiphyta) cserje. Ágai törékenyek, gesztenyebarnák. Szívógyökerei a parazitált fa vízszállító szöveteibe (fatest) hatol, s onnan csak vizet és benne oldott ásványi anyagokat von el (félélősködő). Idősebb ágai szürkésfeketék. Levelei egyszerűek, épek, rövid levélnyelűek, vastagok, keresztben átellenesen állók, vékony bőrneműek. Elliptikus-hosszúkásak, lekerekített csúcsúak, egyenlőtlen ékvállúak. Virágai váltivarúak és kétlakiak (két külön egyeden fejlődők) vagy hímnősek. Virágai leplesek (4-6 darab), a leplek sárgászöldek, keskenyek vagy szálasak. A vacok kehely alakú, ebbe süllyed a magház. A porzók rövid nyelese, a porzószálak szabadok. A bibe fonalas. A porzós virágok végálló füzéres fürtben, a termős virágok füzérben állnak. A termése citromsárga álbogyó, madarak terjesztik.


Magasság

70-100 cm átmérőjű bokor


Virágzás

május-június


Termésérés

október-február


Származás

Dél-Európa, Elő-Ázsia


Élőhely

Lombos erdők


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: