TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Lonicera nigra L. - Fekete lonc
Latin név:
Lonicera nigra L.

Magyar név:
Fekete lonc

Familia:
Caprifoliaceae
Család:
Bodzafélék
Leirás

Lombhullató cserje. Vesszői vékonyak, kezdetben molyhosak, barnák, kissé négyszögletűek, belül tömörek. Levelei rövid levélnyelűek (5 mm), egyszerűek, épek, keresztben átellenesen állnak, válluk tompa, levágott és terpedt, nem összenőttek. Levelei oválisak, kihegyesedő csúcsúak, kopaszak, legfeljebb csak az ereiken pelyhesek. Virágai hímnősek, szirmuk rózsaszínűek vagy fehérek és kopaszak. A szirmok forrtak, cimpáik keskesny-tojásdadok. A virágok 1-2 virágú virágzatba tömörülnek, levélhónaljakban fejlődnek, 1-2 cm hosszúak. A virágzat hosszú (1,5-3,5 cm), pelyhes kocsányú (jóval hosszabb a sziromnál), a virágok rövid (néhány mm) kocsányú. A termése fekete álbogyó. A termések önállóan, vagy legfeljebb csak az aljukon nőnek össze. Hazánkban Jávorka Sándor és Csapody Vera találta meg egyetlen termőhelyét az országban: Hollóháza (Zemplén-hegység). Sopron környékén szubspontán fordul elő. Kárpáti alhavasi maradványfaj (reliktum). Védett cserje!


Magasság

1-1,5 m


Virágzás

május-június


Termésérés

július


Származás

Közép-Európa, Pireneusok, Balkán-félsziget


Élőhely

Bükkös, nyíres-fenyér


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: