TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Lonicera fragrantissima Lindl. et Paxton - Illatos lonc
Latin név:
Lonicera fragrantissima Lindl. et Paxton

Magyar név:
Illatos lonc

Familia:
Caprifoliaceae
Család:
Bodzafélék
Leirás

Alacsony termetű sűrűn ágas, lombhullató, vagy félörökzöld cserje. Idősebb ágainak kérge hosszanti szalagokban lehámló, vesszői okkersárgák, merevek, közepes vastagságúak. Rügyei hosszúkásak, sok rügypikkellyel fedettek, virágrügyei sokszor már a tél végén megduzzadnak. Keresztben átellenes állású, kerekded, tojásdad vagy visszás tojásdad levelei rövid nyelűek, ritkásan apró serteszőrösek, 3-7 cm hosszúak, csúcsuk hegyes, válluk lekerekített. Messze illatozó, virágai kora tavasszal, lombfakadás előtt kezdenek nyílni, de a virágzás a teljes kilombosodásig is eltart. Zigomorf, forrt szirmú 2 cm hosszú virágai egy rövid, közös kocsánynak tűnő redukált virágzati tengelyen ülnek. A két egymás melletti virág alsó állású magháza félig összeforrt egymással. Apró, forrt csészelevelei maradók, halvány sárgásfehér pártájának 4 cimpája felfelé, egy lefelé áll. A hosszú, sárga portokot viselő 5 fehér porzószál és a nagy, kerek sárga bibében végződő bibeszál kilóg a pártából. Termése szív alakú, éretten puha, édes, alig kesernyés, ehető, piros, feléig összenőtt iker álbogyó. Illatos virágai miatt kedvelt díszcserje. Talajra hajló ágai könnyen legyökeresednek, árnyékban jól bírja a nyári aszályt és nem gyomosít. A dúsan serteszőrös, lombját télen jobban megtartó, lándzsás lonccal (L. standishii Hook.) alkotott hibridje a korai lonc (L. × purpusii Rehd.) botanikus kertekben magától terjed, szülőfajainál jobban alkalmazkodik a hazai körülményekhez és bővebben terem, terméseit a madarak terjesztik.


Magasság

3 m


Virágzás

március-április


Termésérés

május


Származás

Kelet-Kína


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: