TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Lonicera caprifolium L. - Jerikói lonc
Latin név:
Lonicera caprifolium L.

Magyar név:
Jerikói lonc

Familia:
Caprifoliaceae
Család:
Bodzafélék
Leirás

Kedvező körülmények között árnyékban magasra felkúszó, szárazabb napsütötte fekvésben viszont a 2 m-t alig meghaladó lombhullató kúszócserje. Ágainak világosbarna kérge hosszanti szalagokban leváló, fiatal hatásai és levelei csupaszok és vékony viaszrétegtől hamvasak. Apró, hegyes rügyei a vesszőtől elállók. Keresztben átellenes állású, tagolatlan, ép szélű, tojásdad levelei a virágzat alatti néhány szárcsomón válluknál párosával többé-kevésbé összeforrtak, hosszuk 4-10, szélességük 2-5 cm között változik. A virágzó hajtás utolsó egy-két nóduszán a tányér alakban összeforrt levelek tövében redukált (kevés, háromtagú, ülő) kettős bogas virágzatok fejlődnek, ezek hattagú álörvöknek látszanak. Az alsó állású magházak nem forrtak össze egymással. Parányi forrt csészelevelei maradók. Nagy, öttagú, zigomorf virágai napos helyen kívül (bimbóban) pirosasak, árnyékban és kinyílva sárgásfehérek. A párta csöve hosszú, ritkásan pillás szőrös. Négy pártacimpa felfelé, egy lefelé hajlik. Az öt porzó és a bibe hosszan kinyúlik a virágból. A portokok halvány sárgák, elnyílva szürkék, a kerek bibe világoszöld. Termése kissé tojásdad, narancssárga, kevés magvú álbogyó. Nagy, illatos virágai miatt régóta ültetett dísznövény. Kerítésre, pergolára futtatható, ahol elegendő napfényhez jut, nem kúszik tovább, viszont bőséges virágtömeget hoz. A szintén kúszó, de örökzöld japán lonc (Lonicera japonica Thunb.) nagy felületű kerítések befuttatására alkalmas, sűrű szövedékével egész évben átláthatatlanná téve azt. Levelei bársonyosan szőrösek, virágai kellemesen üde illatúak, elnyíláskor fehérből sárgás árnyalatúvá változnak.


Magasság

2-10 m


Virágzás

május


Termésérés

június


Származás

Szubmediterrán-(közép-európai) flóraelem, nálunk a Dunántúlon reliktum, máshol kerti maradvány.


Élőhely

Mészkedvelő tölgyesek, üde árnyas ligeterdők, erdőszélek cserjések.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: