TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Hippophaë rhamnoides L. - Homoktövis
Latin név:
Hippophaë rhamnoides L.

Magyar név:
Homoktövis

Familia:
Elaegnaceae
Család:
Ezüstfafélék
Leirás

Alacsony termetű, lombhullató, szabálytalan, sűrű koronát fejlesztő, sarjtelepet alkotó, tövises is fa. Kérge fényes barna, közepesen vastag szürkésbarna vesszőit fiatal korban a levelekkel együtt barna pikkely- és csillagszőrök borítják, a vessző csúcsa gyakran tövissé alakul (szártövis). Hosszúkás, tömzsi rügyei egyenletesen oszlanak el a hajráson. Tagolatlan, ép szélű, szálas-lándzsás levelei nagyon rövid nyelűek, színükön kevésbé, fonákukon dúsabban szőrösek. Apró, négytagú, zöldessárga virágai kétlakiak, mind a termősek, mind a porzósak magányosan vagy kis számú csoportokban a rövidhajtások tövén fejlődnek. Mivel a rövidhajtásokon a szárcsomók igen sűrűn állnak, a virágok (és később a termések) teljesen körbeveszik a hajtásokat. Bőséges termést csak akkor ad, ha van a közelben porzós példány. Egyetlen, alsó állású termőjéből apró, élénk narancssárga csonthéjas termés fejlődik. A termés 8-10 mm hosszú, tojásdad, felületét elszórtan szintén csillag- és pikkelyszőrök fedik. A termés húsa vitaminokban, karotinoidokban, flavonoidokban nemcsak a terméshúsból, hanem a magjából is készítenek. Termesztésben általában a nagyobb termésű (>10 mm) orosz fajtákat (pl. 'Jantarnaja', Oranzsevaja') ültetik. Termése hosszú ideig, gyakran egész télen át a fán marad. Szedése nehéz, nem rázható, a leszakított termés leve gyakran kibuggyan. Föld alatti módosult hajtásaival (tarackjaival) nagy területet behálózhat és olykor áthatolhatatlan bozótost alkot. Élőhelyéből adódóan vízigényes növény, aszályos évben az öntözést meghálálja. Levelei ősszel fakó sárgára színeződnek.


Magasság

1-6 (10) m


Virágzás

április-május


Termésérés

szeptember-október


Származás

Eurázsiai -(mediterrán) flóraelem


Élőhely

Tenger- és folyóparti homokdűnék, bokorfüzesek. Jelentősebb vadon termő hazai állománya Újpest és Káposztásmegyer határában tenyészik, élőhelyét az adventív fafajok (pl. akác, feketefenyő amerikai kőris) veszélyeztetik.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: