TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Helianthemum nummularium (L.) Mill. s. l. - Molyhos napvirág
Latin név:
Helianthemum nummularium (L.) Mill. s. l.

Magyar név:
Molyhos napvirág
kenyérbél, szenterzsébet virágocska, szuhar, tetemoldó

Familia:
Cistaceae
Család:
Szuharfélék
Leirás

Lombhullató, alacsony, terpedt félcserje (törpecserje). Hajtásainak a vége télen lefagy. Levelei egyszerűek, épek, pálhásak, keresztben átellenesen állók, elliptikusak, lándzsásak vagy keskenylándzsásak, homoktalajon lehetnek majdnem szálasak is (Helianthemum nummularium (L.) Mill. subsp. nummularium f. linearifolium Willk.).
Az egész növényre jellemző a hosszú, pillás szőrzet, illetve részben jellemző a csillagszőr. Két kisebb külső és három nagyobb csészelevelük van. Virágai hímnősek, citrom- vagy aranysárgák, néha közepükön narancssárga folt díszlik, álfürtbe tömörülő virágzatot alkotnak. Szirmai kerekek, gyűröttek. Sok porzója van, mindegyik termékeny. Bibéje háromkaréjú. Termése háromrekeszű tok. Hazánkban régen több fajra, illetve alfajra osztották ezt a fajt, melyeket azonban ma már mind alfajként értelmeznek:
- a levelek fonáka csillagszőröktől szürkén vagy fehéren molyhos, csészelevelei az erek között molyhosodók, 5-9 mm-esek, szirmai 6-10 mm kötüliek, június-szeptember között virágzik, Dunántúli-középhegységünkben, a Dunántúlon és az Alföldön fordul elő, főleg dolomit és mészkősziklagyepekben, illetve homokon (Helianthemum nummularium (L.) Mill. subsp. nummularium)
- a levél színe és fonáka zöld, nem csillagszőrös, hanem nyalábszőrös, csészelevelei az erek között molyhosodók, 5-9 mm-esek, szirmai 8-12 mm körüliek, április-november között virágzik, száraz és félszáraz gyepekben, Középhegységünkben és a Dunántúlon gyakori, az Alföldön szórványos előfordulású (Helianthemum nummularium (L.) Mill. subsp. obscurum (Pers.) Holub, syn. Helianthemum ovatum (Viv.) Dun.)
- levelei fonákukon nem csillagszőrösek, csészelevelei 10 mm-esek, belső csészelevelei többé-kevésbé kopaszak, szirmai 10-18 mm-esek, az Alföldön és a Felvidéken gyakori (Helianthemum nummularium (L.) Mill. subsp. grandiflorum (Scop.) Schinz et Thell.)
- levelei 1-5 cm-esek, fonákukon csillagszőrösek, virágai nagyok, az Alföldön és a Felvidéken gyakori (Helianthemum nummularium (L.) Mill. subsp. tomentosum (Scop.) Schinz et Thell.)


Magasság

30-40(-50) cm.


Virágzás

április-november


Származás

Európai faj


Élőhely

dolomit és mészkősziklagyep, homokpuszta


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: