TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Juglans nigra L. - Fekete dió
Latin név:
Juglans nigra L.

Magyar név:
Fekete dió

Familia:
Juglandaceae
Család:
Diófélék
Leirás

Hazájában, Észak-Amerikában kedvező körülmények között magassága elérheti az 50 métert. Terebélyes koronája a közönséges dióéhoz hasonló. Kérge fiatal korában szürkésbarna, mely idős korában sötétbarnává, vagy majdnem feketévé és árkolttá válik. Feltűnően vastag vesszőit fiatal korban bársonyos szőrzet borítja. Halványbarna rügyei hegyesek, a rügypikkelyek redőzöttek. Spirálisan szórt állású, páratlanul szárnyasan összetett levelei 30-50 cm hosszúak. Hosszúkás-tojásdad, hegyes csúcsú, fűrészes szélű levélkéi 6-10 cm hosszúak, egy levél akár 23 levélkéből is állhat, a közönséges dióéval ellentétben nem a csúcsi levélke a legnagyobb. A levélkék színi oldala csupasz, fonákukon az erek mentén a levélgerinccel és a levélnyéllel együtt mirigyszőrösek. Sárgászöld porzós barkavirágzatai 10 cm hosszúak is lehetnek, de általában rövidebbek. Termős virágai 2-5-ösével a csúcsi vegyesrügyből fejlődnek. Csonthéjasra emlékeztető zárt kupacsú makktermése 5 cm átmérőjű, szabályos gömb alakú. A kupacs világoszöld felülete finoman rücskös, az érett termés a kupaccsal együtt hullik le, mely az avarban elkorhad, vagy a makkra rászárad. A makk felülete durván bordázott, belsejében az embrió labirintusszerű kamrákban helyezkedik el, ezért az egyébként ízletes, ehető mag kinyerése nagyon fáradságos. A vékony lapokra fűrészelt, tosztított makkból érdekes bizsu készíthető. Fája keresett műbútorfa, megfelelő minőséget azonban csak nagyon jó vízellátású területekre (például folyóárterekre) ültetve ad, legnagyobb mennyiségben furnér készítésére használják. A közönséges dióval ellentétben kedvezőtlen körülmények között gyökérsarjakat fejlesz és gyomosíthat.


Magasság

30-50 m


Virágzás

április-május


Termésérés

október


Származás

Észak-Amerika keleti része (Massachusetts és Texas között)


Élőhely

Hazájában sűrű, üde erdők lakója, Európában dísz és ipari fának ültetik.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: