TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Helianthemum canum (L.) Baumg. - Szürke napvirág
Latin név:
Helianthemum canum (L.) Baumg.

Magyar név:
Szürke napvirág
szürke tetemoldó

Familia:
Cistaceae
Család:
Szuharfélék
Leirás

Lombhullató, heverő, párnás növekedésű, kúszó, vagy felemelkedő hajtású törpecserje. Hajtásainak vége télen visszafagy. Levelei egyszerűek, pálhátlanok, épek, hosszúkás lándzsásak, keskenyedő-ék vállúak, legalább fonákukon fehéren vagy szürkén csillagszőröktől molyhosak (csillagszőrök mellett nyalábszőrök is vannak). Virágai hímnősek, sárgák, sok porzójúak, bibéje háromkaréjú. Két külső és három belső csészéje van, a belső csészelevelek 4-5 mm-esek, a szirom citromsárga, 4-9 mm-es. Termése háromrekeszű tok. Hazánkban a Középhegységben, Dunántúlon és az Alföld szélein terem meszes talajon, napos, köves lejtőkön, sziklagyepekben.


Magasság

10-20 cm


Virágzás

április-november


Származás

Közép-, Nyugat- és Közép-Európa, Elő-Ázsia


Élőhely

meszes talajokon, sziklagyepekben


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: