TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Hedera hibernica (Kirchner) Bean - Ír borostyán
Latin név:
Hedera hibernica (Kirchner) Bean
Hedera helix L. subsp. hibernica Kirchner

Magyar név:
Ír borostyán

Familia:
Araliaceae
Család:
Borostyánfélék
Leirás

Léggyökerekkel kapaszkodó örökzöld kúszócserje. Törzse a talajon kúszó, legyökerező, vagy támasztékra felkúszó. A közönséges borostyánnál alacsonyabban kezdi fejleszteni szabad, termőkori ágait. Bőrnemű, örökzöld levelei nagyobbak és szélesebbek mint a közönséges borostyán levelei. A támasztékra felkúszó (ortotróp) hajtás leveleinek középső karéja jellegzetes hagymakupola alakú, szélesedve indul és felső harmadától hirtelen elkeskenyedik. Termőkori hajtásának levelei tagolatlanok, és még közvetlenül a virágzat alatt is szíves vállúak. Levelein csak csillagszőrök találhatók, a szőrök sugársejtjei kétfelé állnak. A levelek erezete nem annyira feltűnően világos mint a közönséges borostyánnál. Virágai a közönséges borostyánétól abban különböznek, hogy termőjük mindig 5 termőlevélből forrt össze, termései is mindig 5-magvúak. Korlátolt ernyős fürtvirágzatában többnyire csak a csúcsi ernyő termékeny, egyik leggyakoribb termesztett változatánál a tömött terméses csúcsi ernyő alatt gyakran található egy magányos virágból fejlődő termés. Álbogyói kissé nagyobbak, 12 mm körüli átmérőjűek. A közönséges borostyánnál kevésbé fagytűrő, keményebb teleken levelei elfagyhatnak. Kivadult magoncai sokkal gyakoribbak. Többnyire tetraploid. Gyakori dísznövény még a robusztus termetű, oktaploid kolhiszi borostyán (Hedera colchica K. Koch), melynek termőkori alakja magától csak enyhe telű vidékeken, védett fekvésben fajlődik ki. Kúszó hajtásán tenyérnyire is megnövő levelei tagolatlanok, szélük ritkásan fogazott (var. dentata) vagy ép (var- typica). Leggyakoribb tarka levelű fajtája a cv. Sulphur Heart Az algériai borostyánnal (Hedera algerensis Hibberd) hazánkban elsősorban szobanövényként találkozhatunk, ugyanis viszonylag fagyérzékeny. Egyik legszebb, tarka levelű fajtája a cv. Gloire de Marengo.


Magasság

1-2 m, felkúszva 5-15 m


Virágzás

Szeptember


Termésérés

Március-április


Származás

Atlantikus Nyugat-Európa


Élőhely

Üde erdők, árterek, kertek


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: