TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Hedera helix L. - Közönséges borostyán
Latin név:
Hedera helix L.

Magyar név:
Közönséges borostyán

Familia:
Araliaceae
Család:
Borostyánfélék
Leirás

Léggyökerekkel kapaszkodó örökzöld kúszócserje. Törzse a talajon kúszó, elágazó, legyökerező, vagy valamilyen támasztékra felkúszó, az idősebb példányokon léggyökerekkel sűrűn borított, a magasban nem támaszkodó, szabad ágakat fejleszt, ezeken hozza virágait és terméseit. Bőrnemű, örökzöld levelei a talajon és a támasztékra felkúszó, árnyékban fejlődő hajtásokon szórt átellenes állásúak, szíves vállúak és tenyeresen 3-5 karéjra tagolódnak, a termőkori hajtásokon spirálisan szórtan állnak, rombusz alakúak, tagolatlanok és szárnyasan erezettek. A fiatal levelek csillagszőrösek, később lekopaszodók, színi oldalukon fényes sötétzöldek, erezetük feltűnően világoszöld, fonákukon fakó zöldek. Apró, sárgászöld, öttagú virágai átható illatúak, rövid korlátolt növekedésű ernyős fürtben állnak. Kívül barnás, belül zöld sziromlevelei hegyes tojásdadok, 3-4 mm hosszúak, hamar lehullanak. A termő a vacokba süllyedt, kiálló része 4 mm széles, kúp alakú nektáriummá alakult. A termő 3-5 termőlevélből teljes hosszában összeforrt, termése körülbelül 1 cm átmérőjű, éretten feketés, barnás, lilás vagy kékesen hamvas, 3-5-magvú álbogyó. Vese alakú magvainak felülete agytekervényekhez hasonlóan barázdált. Madarak terjesztik. Mint egyetlen őshonos lomblevelű örökzöld kúszócserjénket, a borostyánt sokrétűen alkalmazhatjuk árnyékos vagy északi fekvésű falfelületek befuttatására. közvetlenül a fal tövébe ültetve tölcsér alakban nő fölfelé, és ha eléri a napfényt termőkori hajtásokat hoz. Dugványozással szaporított termőkori alakja napos helyre ültetve a talajon is megtartja alakját és szép bokorrá nevelhető. Termesztett változatai rendkívül változatosak, több mint 800 fajtája van, többek között tarka (cv. Goldheart), fodros (cv. Fluffy Ruffles), mélyen szeldelt (f. pedata), apró levelű, felálló hajtású (cv. Erecta, cv. Congesta) és sárga termésű (subsp. poëtarum).


Magasság

1-2 m, felkúszva 10-15 m


Virágzás

Szeptember


Termésérés

Március-április


Származás

Atlanti-mediterrán flóraelem


Élőhely

Üde erdők, ültetve temetőkben, falakon, kertekben.


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: