TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Gymnocladus dioicus (L.) K. Koch

Magyar név:
Amerikai vasfa

Familia:
Caesalpiniaceae
Család:
Cezalpíniafélék
Leirás

Boltozatos koronájú, magas termetű, lombhullató fa. Kérge sötétbarna, érdes, pikkelyesen bordázott. Hajtásai nagyon vastagok, ezüstösen hamvasak. Rügyei a héjkéregbe rejtettek. Spirálisan szórt állású, kétszeresen párosan szárnyasan összetett levelei igen nagyok, hosszúságuk elérheti az 1 m-t. Tojásdad levélkéi 5-7 cm hosszúak, csúcsuk kihegyesedő, válluk lekerekített, nyelük átlagosan fél centiméter hosszúak, kopaszak, lombfakadáskor bronzosak, később színi oldalukon sötétzöldre, fonákukon hamvas viaszrétegtől szürkére változnak. Virágai fehéres-zöldek, illatosak, 2,5 cm átmérőjűek, váltivarú egylakiak. A porzós virágok 10 cm-es, a termősek 30 cm hosszú, kúpos füzérvirágzatban állnak. Nagy, vörösbarna, bőrnemű hüvelytermései lecsüngők, 25 cm hosszúak is lehetnek, hosszú ideig a fán maradnak. Nagy, 1,5-2 cm átmérőjű, vastag héjú, grafitszürke, sötétbarna vagy fekete magvait furcsa, édeskés illatú, kocsonyás, zöld endokarpium veszi körül. Tartós magvaiból bizsut készítenek. Gyökérsarjai a szülő példánytól nagy távolságra (akár 20 m-re) is megjelenhetnek. Vízigényes faj, folyó- és tópartokra ültetik. Fája tömör és szívós, de nevével ellentétben nem süllyed el a vízben.


Magasság

20-25 m


Virágzás

Május


Termésérés

Október


Származás

Észak-Amerika középső és keleti része


Élőhely

Nyirkos erdők


Utoljára módosítva: 2020.11.14..

Design: